Hoogleraar: charlatan, luiaard of geldwolf?

Body: 

Baaierd maakt zich zorgen: weer een reorganisatie en een hoogleraar die niet wil debatteren.

Aan: Moeder@verzorghuishengelo.nl
Betreft: Hoogleraar: charlatan, luiaard of geldwolf?
Bijlage: Loopbrug met verdwijnend perspectief

Ha Moeder,

Wat waren we weer druk bezig met onszelf de afgelopen tijd. Als ik je echt bij zou willen praten, heb ik niet genoeg aan een A4-tje vrees ik. Het regent hier weer reorganisaties! Ik was in de naïeve veronderstelling dat we moeten bezuinigen, dat we aan de rand van een financiële afgrond staan. Nee hoor! Er moet te veel gecoördineerd worden.

Leidinggevenden willen eindelijk wel eens weten wat hun ondergeschikten doen! En dat lukt niet als je telkens de problemen van je ondergeschikte moet aanhoren. Soms wel van twee of drie. Jaha, je hoort het goed, ondergeschikte. Een beetje uit jouw tijd, hè? Het zijn er nu gelukkig maar een handjevol hoor, die ondergeschikten. Je hebt er eigenlijk niks aan. Ze hebben niet eens tijd om te vergaderen. Met de haren erbij sleuren moet je ze.

Nu dus ook weer bij de ICT. In vijf jaar tijd brengen we zorgvuldig een structuur boven ze aan: teamleider, een teamcoördinator, crisismanager, change-manager, solution-manager. De moeilijke Engelse namen van de bovenste lagen ben ik even kwijt. Maar het eindigt met CEO* geloof ik. En dan klaagt zo’n domme ICT-er nog steeds dat hij zijn werk niet af krijgt. Tsja, goed personeel is bijna niet meer te krijgen. Gelukkig hebben we geld genoeg om wat management en advies in te huren! Ik hoop dat de nieuwe directeur er nog een laagje externen tussen zet!

Maar nu even wat me nog steeds bezighoudt. Ik heb mijn best gedaan om die Stijn uit te laten leggen wat hij nou precies beoogde met zijn optreden in het Educatorium, die ‘College Tour’. Hij weigert in debat te gaan. Waarom is dat noodzakelijk? Omdat hij zich leende voor de ego-show van Twan Huys. Voor het koketteren met het feit dat je met een topcrimineel op televisie durft.; zoals de hele Gooise inteelt koketteert met drugs, porno en misdaad.

Een hoogleraar zou tegenwicht moeten bieden. Hij zou zijn studenten moeten laten zien dat je niet hoeft mee te huilen met de wolven. Dat je een kritische instelling dient te hebben en nieuwsgierig hoort te zijn naar wat er zich achter de schermen afspeelt. Maar hij is met het sop overgoten waar momenteel onze hele universiteit overgoten is: stil zitten en je mond houden.

Ik begin me zorgen te maken Moeder. Ik heb het idee dat Stijn maar een gewone “advocaat van kwaaie zaakjes” is. Zo noemde je dat vroeger toch? Als hij het debat schuwt, hoort hij niet thuis in de academische wereld. Het ware beter dat hij zijn ‘vak’ gaat doceren aan de hogeschool, en ons niet compromitteert. Dat deden andere coryfeeën, waar niemand tegenin durfde te gaan, al voldoende.

Ik weet dat je het leuk zou vinden als ik ooit nog eens campuscolumnist werd, maar ook dit jaar ben ik weer te laat met het insturen van mijn zielige stukjes! Ik troost me: Eeuwige roem is voor anderen!

Tot gauw,

 Baaierd

* Chief Executive Officer: de laatste schakel in ingenieuze escalatie-procedure

Facebook Twitter Whatsapp Mail