Leve de mooie slettenbakken

Body: 

Baaierd zong in de Domkerk het hoogste lied, nu Halbe nog.

Aan : Ernst-Jan@managementtaalhaters.uu.nl
Van : Baaierd@uu.nl
Betreft: leve de mooie slettenbakken!
Bijlage: toga 2020

Ha Ernst-Jan,

Wat was het weer een mooi spektakel hè, de opening van het nieuwe academische jaar. Het mooist vind ik de bijbehorende poespas. Die prachtige toga’s en plechtigheden. Ik ben gek op rituelen. Stel je voor dat de rector in een Danone-fles zou opkomen. Of onze voorzitter met een schare dansmariekes in Coca-Colajurkjes. Maar wie weet wat de toekomst nog in petto heeft!

En nu ik toch in het Latijn overga: “Gaudeamus igitur”, “Laat ons verblijden”, zingt het koor plechtig in de kerk. Ja, helaas alleen het koor zingt, want van de overige aanwezigen kent vrijwel niemand het lied. De beelden van het zingen zouden ze dan ook beter niet kunnen vertonen. Ik zie steeds voetballers voor me die een volkslied moeten zingen in een taal die ze niet spreken. Laat staan dat ze de tekst kennen. Dat is een beetje jammer. Zingen verbindt.

Een karaoke-versie zal ons deze schande dit jaar besparen, moet een fudge-manager[1] bedacht hebben. Hoog boven de menigte wordt de tekst in het Latijn geprojecteerd. Dat gaat natuurlijk ook niet werken want het is niet fonetisch[2] (zoals het klinkt) opgeschreven. Wie studeert deze dode taal nog? In Utrecht is ze al lang geleden wegbezuinigd.

Gelukkig wordt ieders kont gered door het orgel, dat zowel het koor, als het zielige gestamel van de overige aanwezigen met zoveel, uit alle registers komend, über-geluid overstemt dat er geen menselijke stem meer te horen is.

Ook die Halbe[3] was weer strak. Een man met visie! Wie staat er in 2020 bovenaan in de internationale ranglijst van universiteiten: Utrecht, grapte hij serieus. Kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Toen ik op zoek ging naar wat denkbeelden van onze staatssecretaris vond ik dat hij zich ernstige zorgen maakt over de toename van het aantal Duitse studenten in Nederland. Hij wil er voor zorgen dat ze wegblijven.

Zou Halbe nooit gehoord hebben van de normaal verdeling Ernst-Jan? Je hebt enerzijds heel domme studenten (not-achieving no-potentials) en heel slimme anderzijds. Beide groepen zijn ver in de minderheid. De middenmoot heeft de overhand. Volgens vaste verhoudingen! Dat is een gegeven.

Ook in de ronkend maakbare, Amerikaans georiënteerde managerswereld, is die toename van kwaliteit alleen mogelijk door een grotere instroom. Verzin er dan wat op dat die 30.000 Duitsers die elk jaar instromen ons geen geld kosten, maar opleveren. Das wäre ein schlauer Plan! Niet voor niks zijn we onverwacht gestegen op de ranglijsten, dat komt door die Duitse Instroom, wat ik je brom.

Erger wordt het als je leest dat de Universiteit Utrecht Hoch-Potentieller naar een cursus van drie dagen buiten onze universiteit financiert die 2000 euro kost. Wij geven zo’n cursus zelf voor 500 euro! Wat is er toch aan de hand? Weten we niet dat nudge-management en pressure-cooker course, gewoon aanjagen en spoedcursus betekenen.

Wie durft toe te geven dat hij niet weet wat hij maandag met "Vivant omnes virgines, faciles, formosae”[4] gezongen heeft?

Auf Wiedersehen,

Baaierd


[1] management volgens generic role-playing game system

[2] dat kan ook eigenlijk niet, want niemand weet dat

[3] staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap

[4] Vivant omnes virgines, Faciles, formosae! (lang leven de meisjes, makkelijk en mooi)

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail