Leve de schaamteloosheid

Body: 

Baaierd voelt zich verwant aan columnisten die echt iets durven te zeggen. Onverbloemd en met passie.

Aan: lezers@gelijkgestemden.nl
Betreft: leve de schaamteloosheid
Bijlage: parcours

Ha lezers,

Tot mijn grote verrassing ontving ik een aankondiging van een Studium Generale-programma getiteld ‘power to the people’ in mijn mailbox. Ewald Engelen zou daarin optreden. Maar toen ik het bericht las was de lezing al geweest. Een beetje jammer die aankondigingen van evenementen die de volgende dag al plaatsvinden. Ongetwijfeld door de redactie op tijd aangeleverd, maar waarschijnlijk een wijle blijven liggen bij een van de management-teams met een overvolle agenda.

Of ik dat uit mijn duim zuig? Ik durf erom te wedden dat hele cohorten vergadertijgers zich buigen over zo’n bericht. Zij moeten beoordelen of dat blaadje wel de universiteit in mag, en wanneer. Ik vrees dat het uiterlijk ook niet aan hun minutieuze aandacht ontsnapt. Procedures hè? Aansturen is heel moeilijk, vooral van die dumbo’s bij de Universiteit. Eigenlijk knap dat de aankondiging niet na de lezing is aangekomen!

Nog even heb ik gekeken naar de YouTube-versie op het web maar ik vind hem in zijn columns sterker. Wat is nou zo interessant aan deze man? Ten eerste dat hij nét zo erg de schurft heeft aan monopolisten en machtsconcentraties zonder fatsoenlijke controlemechanismen als ik. Aan de anonieme macht van het geld en de grote instituten; aan de onzichtbaarheid van de eigenlijke bezitters. Of aan het stupide geloof in het sprookje dat deregulering, privatisering en liberalisatie, de pijlers van de vrije markt, ervoor zorgen dat het allemaal vanzelf weer goed komt. Hij legt de vinger op de zere plek en doet dat met verve. De vrije markt is een leugen.

Maar het mooist is de passie in zijn teksten en de rücksichtsloosheid van zijn stellingnames. Die vindt meestal plaats op de plek waar ze hem modieus vragen zijn mening te geven. Waar hij dan genadeloos onverbloemd uitpakt, ook over zijn opdrachtgevers, en zich zo onmiddellijk onmogelijk maakt.

Natuurlijk weten we allemaal dat de invloed van een column zich beperkt tot het excuus om vrolijk door te gaan op dezelfde weg. We lachen besmuikt. Als de column wat ruiger uitvalt, zeggen we dat het wel vér gaat. Maar we blijven beschaafd. Ewald niet. Hij pakt uit en rost het er in … en is vervolgens uitgespeeld.

Bij SER-magazine waar ze hem vroegen een column te schrijven was hij al uitgespeeld voordat de column geplaatst werd. Dat is jammer en hypocriet van de redactie. Want de vakbond moet wel degelijk wat zeggen over de crisis en de manier waarop momenteel over arbeidscontracten gesproken wordt.

Toch nog kinderspel deze censuur! Onze burgemeester Aleid Wolfsen liet gewoon de hele oplage van een krant vernietigen omdat een artikel hem niet beviel. Daar hou ik van. Daadkracht! In de onderhandelingen over de Tour de France wist hij voor maar 10 miljoen te regelen dat ze door de stad rijden!

Jammer dat ze niet over het terrein van de grootste werkgever van Utrecht gaan. Inmiddels begrijp ik dat dát door de files te duur zou zijn geworden. Goed onderhandeld Aleid!

Baaierd.

Facebook Twitter Whatsapp Mail