Mijn nieuwe screensaver

Body: 

Baaierd vindt klagen vanaf de zijlijn erg nuttig. Nu heeft hij weer ongevraagd een nieuwe screensaver met sleetse UU-dweil gekregen.

Aan: jolanda@allebeeldschermkijkers.uu.nl
Betreft: niets is wat het lijkt (2)
Bijlage: mijn nieuwe screensaver

Ha Jolanda,

Ja, we zijn weer terug in Utrecht. En de universiteit staat er nog steeds! Ondanks de heroïsche pogingen van onze beleidsmakers om de zaak te slopen door dingen die het al 380 jaar hebben uitgehouden hersenloos te willen verbeteren.

Ik begon in mijn vorige column te vertellen over een kroegje in de Auvergne. Ik had een korte serie in gedachten over dingen die hier al lang verdwenen zijn of niet meer kunnen en die in Frankrijk op het platteland inmiddels ook aan het verdwijnen zijn.

Niet om er over te rouwen, maar om de blik wat te verruimen. Ik wilde nog even doormijmeren over het ongecompliceerde maar hardvochtige leven in de Auvergne. Bijvoorbeeld een verhaal over de houtzager die Coco heet en een hekel heeft aan buitenlanders. Niet beschonken de kroeg uit gaat, maar er total loss binnenkomt en vervolgens een pastis bestelt. Toen zijn rijbewijs was afgenomen kwam hij voorrijden in een 45 kilometer-wagentje waar een lading hout voor zijn klant bovenop lag. Los.  Zie je het voor je: prt prt prt prt?

Ses plus belles heures.

Maar toen ik onze burelen weer betrad, sprak je me onmiddellijk aan op de ontbrekende boodschap of dubbele bodem die mijn columns blijkbaar schijnen te hebben. Heb ik iets gemist Baaierd? Hoezo? Ik kon geen link vinden met de universiteit. Dat klopt, die was er ook niet. Iedereen was met vakantie, dus ik ook hahahaha.

Maar goed, daar kom ik natuurlijk niet mee weg. Ook hier zien we de dingen permanent veranderen. Veranderen moet. Wie daar commentaar op levert is een zeur, is vastgeroest of een angsthaas. Ik probeer dus altijd opgeruimd mee doen aan alle vernieuwingen. Alleen heb ik het idee dat bijna iedereen zijn klompen verloren schijnt te zijn en met zevenmijlslaarzen, nog voor de anderen uit probeert te hollen. Om maar niet als ouderwetsch gekwalificeerd te worden.

Je hebt makkelijk praten met je commentaar aan de zijlijn, hoor ik wel eens Jolanda. Ik moet mijn handen vuil maken; jij staat aan wal met je kritiek. Lekker makkelijk hoor.

Dat is een ernstige denkfout. Er is niks tegen wakkere mensen die wijzen op zaken die niet kloppen. Daar hoor je blij mee te zijn. Maar dat is allang niet meer onze cultuur. 

Top down. Er wordt opgelegd wat goed is, wat er gedaan moet worden, ja zelfs hoe het gedaan moet worden. En niemand protesteert.

Gisteren zag ik weer zo’n geleide vernieuwing. Een nieuwe screensaver. Permanent zichtbaar na het opstarten van je computer. De ceremoniële universiteitsvlag vlag is vervangen door een nieuwe fotoversie. Perfect gemaakt in Huisstijl. Het Logo conform de standaard, en er zit zelfs licht in. (Heel belangrijk!)

Helaas klopt de tekst niet met de bolling van de vlag en vals doorvallend licht maakt er een sleetse dweil van. En hoe komt die vreemde klodder bovenin?

Stil protest?

Je Baaierd

advertentie

Facebook Twitter Whatsapp Mail