Spottyfied

Body: 

De eerste Googlebril die Baaierd ziet gaat aan diggelen.

Aan: Jan @computerbollebozen.uu.nl
Betreft: I’m spottyfied, nuke the bastards!
Bijlage: old school listing

Beste Naamgenoot,
Ha Jan,

Gisteren kreeg ik een mooie uitnodiging van onze collegevoorzitter Marjan Oudeman. Even dacht ik: leuk man, krijg ik haar eindelijk in levende lijve werkend te zien. Want tot nu toe moet ik het nog steeds doen met dat rare filmpje: De eerste honderd dagen van Marjan. Het bevat waarschijnlijk al haar optredens binnen de universiteit, want ik kom haar nooit tegen! Ik ging zelfs naar een vergadering van de U-raad om te kijken of ze misschien een soort Lara Croft is.

Maar helaas, de uitnodiging was natuurlijk fout geadresseerd en voor jou bedoeld. Ja, d’r gaat heel wat fout met mails. Zeker als je een van de meest voorkomende namen in Nederland hebt. Vaak ontdek ik met plaatsvervangende schaamte, nog voor ik onderaan het scherm ben, dat een mail niet voor mij bedoeld was. En hup maar weer doorgestuurd, of return to sender als ik niet weet voor wie de mail bedoeld was.

Maar daar schrijf ik je niet voor Jan. Hier is er nog sprake van personen die een vergissing maken. Ik krijg een verkeerde brief en stuur die door. Maar er komt een heleboel informatie terecht op plaatsen waar ik niks van weet. Die wordt verzameld op manieren waarvan ik nog niet eens kon bedenken dat ze bestaan.

Neem bijvoorbeeld de gezellige browser van Google die automatisch je tikwerk aanvult. Hij zoekt zelfs dat op wat je fout gespeld hebt, ook al was het niet fout. Hij weet zogenaamd al waar ik naar zoek. ‘Verbetert’ mijn opdracht. Houdt bij wat ik in het verleden zocht. Vergelijkt het met wat allerlei andere mensen zoeken of gezocht hebben.

Dat lijkt nu nog leuk. Zo dacht ik aan Oscar Benton, te gast op een van de inmiddels verdwenen Utrechtse Blues Festivals, en hup, ik heb de blues. Maar het blijft een robot Jan. Een gewetenloze Tool in de handen van elke organisatie die iets anders voor ogen heeft dan mij, zoals ik dat wil, ten dienste zijn. Zelfs als je ervoor betaald hebt, word je verkocht aan de hoogste bieder.

Maar nu gaan we iets verder Jan. Nog steeds roepen de Nijntjes onder ons: ik heb niks te verbergen! Het wachten is op de dag dat ze in de supermarkt komen en de automatische scankassa zegt: Bent u de tampons voor uw vrouw niet vergeten? Oh ja, als u straks naar uw vriendin gaat, ze heeft nu bezoek. Ene Jansen met, volgens Maps, trippel x whatsappvrienden!

Allemaal om je te helpen je tijd efficiënt in te delen.

Je Googlebril zegt: hey, ben je verdwaald? Ik zie je zo rondkijken. Rechts is de klerenwinkel waar je altijd heengaat en links is de smartdrinkshop. Goed bezig! Het eerste de beste Nano-brein dat ik tegenkom met een Google Glass op kan scherven rapen, vrees ik. Het ergste is deze man: Hij wil robots onherkenbaar maken. Aaibaar en ook nog onvoorspelbaar!

Jan zeg er eens wat van!

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail