Dit is St. Louis: bizarre wetten

Body: 

Liz van Erp verbaast zich over de wetten in St. Louis. De UU-studente die stage loopt in het ziekenhuis, snapt de regels rondom dode beren, maar niet de wetten rondom alcohol. Want mag je nu wel of niet een biertje drinken als je op de stoeprand zit?

Voordat ik naar St. Louis vertrok in januari, wilde ik toch wel even weten hoe het zat met de wetten in Missouri. Ik wist dat iedere staat er zijn eigen wetten op na houdt in Amerika en je wilt natuurlijk wel weten waar je aan toe bent.

Zo leerde ik dat je een dode beer in een kooi moet vervoeren na het jagen; verplicht bij wet. Op zich logisch, stel dat het dier nog leeft en jij rijdt net met je aanhanger over de snelweg. Zou toch jammer zijn van je beer. En je medeweggebruikers natuurlijk. Behalve deze enigszins voor de hand liggende wet, ben ik inmiddels ook ietwat relevantere wetten tegengekomen. Niet dat sommige daarvan minder belachelijk zijn overigens.

Ten eerste heeft iedereen in Missouri het 'onvervreemdbare' recht om dronken te zijn. Er zijn geen state laws die openlijke dronkenschap verbieden. En dat laten ze zich in de 'Midwest Beer Capital' geen twee keer zeggen. Bovendien is het toegestaan om een open biertje in je auto te hebben. Je mag als bestuurder niet drinken, maar als er een open biertje naast je staat is dat geen probleem. Toch jammer dat ze hier nooit van de Bob hebben gehoord, want ik schrik er iedere keer weer van hoeveel mensen hier dronken in hun auto stappen. 

Wat betreft alcoholwetten hebben ze hier wel meer bizarre regels. Zo werd ik er laatst door iemand op gewezen dat ik officieel niet op de rand van het trottoir mag zitten met een biertje. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat ik gewoon legaal bezig was, aangezien ik niet uit een emmer aan het drinken was terwijl ik op de trottoirband zat... Logisch, toch?

Overigens heeft St. Louis regelmatig schijt aan de door Missouri opgelegde state laws. Vorige maand nog zijn vier homoseksuele koppels getrouwd in St. Louis, terwijl dit in Missouri door de staat verboden is sinds 2004. De timing is natuurlijk geen toeval want het was tijdens de Amerikaanse LGBT Pride Month. De burgemeester en ambtenaren van St. Louis gaven de huwelijksvergunningen  afgelopen woensdag uit, waarna de rest van het conservatieve Missouri in rep en roer was. En St. Louis? Daar kwamen de emmers naar buiten en begon het feestje net.

Facebook Twitter Whatsapp Mail