Schande dat studenten van 17 geen biertje mogen drinken

Body: 

In zijn laatste column als campuscolumnist knoopt Ruud Schotting de eindjes aan elkaar. Hij neemt het op voor de 17-jarige student die wel een heel volwassen academische opleiding mag volgen, maar geen biertje mag drinken.

In zijn laatste column als campuscolumnist knoopt Ruud Schotting de eindjes aan elkaar. Hij neemt het op voor de 17-jarige student die wel een heel volwassen academische opleiding mag volgen, maar geen biertje mag drinken.

Het avontuur zit er op! Dit is mijn laatste column als campuscolumnist. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik me november 2013 opgegeven door twee columns in te sturen naar DUB en in januari 2014 bleek ik tot mijn grote schrik verkozen te zijn tot Campuscolumnist 2014.

Voordat ik die twee columns instuurde, had ik nog nooit een column geschreven. Dus waar was ik nu weer aan begonnen! Ook was ik bang dat ik niet genoeg onderwerpen zou hebben om steeds weer iets te schrijven. Terugkijkend vond ik het ontzettend leuk om te doen en zal het gaan missen!

Wat ik ook leuk vond, waren de vele reacties die de columns losmaakten bij studenten en medewerkers. Heel vaak heel positief en soms ook best kritisch over de inhoud. Maar nooit viel me echte bagger ten deel, wat ik zelf wel verwacht had. De enige echt nare reactie die ik gehad heb, is die laatste column van ene Baaierd. Die speelt niet de bal, maar op de persoon. Mijn persoon! Hij kan dat heel gemakkelijk doen: die werkt namelijk bij Vastgoed van de UU. Die weet niets van de praktijk van college geven of wetenschappelijk onderzoek doen. Die mag roepen wat hij wil vanuit zijn Ivoren Vastgoedtorentje. En dat doet hij dan ook.

De laatste column, de laatste stuiptrekkingen…

Afgelopen donderdag kwamen er twee studenten mij voor hun minoronderzoek vragen stellen over normen en waarden binnen de wetenschap. Of ik ooit wel eens de boel in de maling heb genomen. Ik heb ze uitgelegd dat dat in de exacte wetenschappen vrij lastig is. Zeker als er wiskunde in het spel is. In de wiskunde is iets waar of niet. Nooit zal je een bètawetenschapper horen zeggen: Ik denk, ik hoop of (nog erger) ik geloof dat het zus en zo zit. Dat vind ik zelf erg prettig.

Toen de dame en heer mijn kantoor verlaten hadden, realiseerde ik me dat ik OOK een keer iets onzuivers heb gedaan! Ik werd gekeurd voor de militaire dienst (dat is inderdaad heel lang geleden). Ik moest op commando plassen, wat me ongeveer anderhalf uur kostte (ondanks een continu lopende kraan!) en ik moest hard op de bovenkant van mijn hand blazen terwijl een legerarts aandachtig naar mijn kruis keek. Uiterst merkwaardig.

Alles kost 3,14 euro
Ook moest ik een vragenlijst invullen. Een van de vragen was: wat is de waarde van pi? Ik heb, hopende dan afgekeurd te worden, bewust gefraudeerd en 3.18 ingevuld. Dat vonden die legerfiguren dus helaas wel goed genoeg, en zo werd ik goedgekeurd voor militaire dienst. Natuurlijk had ik 9.12 moeten invullen, dan was me veel ellende bespaard gebleven. Anyway.

Maar het getal pi is sowieso wel een probleem voor mij. Ik zie het als een soort beroepsdeformatie. Een voorbeeld: als ik naar Albert Heijn ga dan zoek ik naar plakjes gatenkaas die precies 3,14 euro kosten, of plakjes gebraden ham van 3,14 euro. En het rare is: die zijn er altijd te vinden, ga zelf maar eens kijken! Zalig vind ik dat! Laatst zei mijn eerste vrouw: “Zo raar, alles wat er in onze koelkast ligt kost 3,14 euro!” Dan mompel ik iets onverstaanbaars en gaan we weer over tot de orde van de dag.

Van dit soort wetenschap krijg ik een kater
Oh ja, een bericht in de Volkskrant: de UU heeft aangetoond dat alcohol helemaal niet slecht voor is jongeren! Alleen comazuipen en binge drinking is gevaarlijk, maar dat is in deze studie niet onderzocht… Van dit soort wetenschap krijg ik dus wel een enorme kater. Eerst is er in zeg maar 241 studies aangetoond dat iets wel/niet goed voor ons is, en dan komt er weer een nieuwe studie, vaak een ‘longitudinale’, die precies het tegenovergestelde beweert.

Weet u nog: ‘Drie glazen rode wijn per dag, super gezond! Een aspirientje per dag helpt bijna tegen alles! Spinazie nooit twee keer opwarmen! Vis en sla nooit tegelijk eten! Van mobiele telefoons krijg je een hersentumor! Als je onder een hoogspanningskabel woont, krijg je leukemie! Vleeseters zijn "hufteriger" in het verkeer dan vegetariërs”. Nou ja, dat laatste bleek zelfs geheel uit de duim gezogen te zijn…

Slogan 'geen achttien, geen alcohol' is stompzinnig
Even terug naar de alcohol en jongeren. Politici als André Rouvoet (van een partij met christelijke waarden) en Diederik Samson (iedere seconde dat Diederik op tv is verliest de PvdA circa 10.000 leden) hebben een wet gesteund die er voor gezorgd heeft dat studenten onder de achttien jaar geen bier meer mogen nuttigen. Daarvoor heeft de overheid een werkelijk hilarische slogan bedacht: “Geen achttien, geen alcohol”. Een stompzinniger slogan konden ze niet bedenken. Iedereen met een begrijpertje dat net iets groter dan dat van een middelgroot insect, kan maar één ding concluderen: Slechts als je achttien jaar oud bent mag je alcohol drinken, anders niet.

Maar dat bedoelen ze er helemaal niet mee! Nee, nu zie ik eerstejaars studenten op een borrel gevraagd worden om hun ID of paspoort te tonen! Dan mogen ze alleen maar Fanta of Cola Light drinken als ze 17 jaar oud zijn. Dat vind ik een schande!

Ze mogen wel een heel volwassen academische opleiding volgen, maar worden vervolgens als een klein kind behandeld. Dat deugt dus niet. Het zou me niks verbazen als er binnenkort op de voorpagina van de Volkskrant het volgende te lezen valt: ‘Onderzoek toont aan dat alcoholmisbuik door studenten exponentieel is gestegen na invoering Sociaal Leenstelsel’. Deze regering maakt inderdaad meer kapot dan het ons lief is.

Facebook Twitter Whatsapp Mail