Is kapotte douche geen noodgeval?

Wat als net voor het weekend de douche kapot gaat en de huisbaas niet direct komt opdraven? Syme van der Lelij moest zijn douchebeurt opeens zorgvuldig gaan plannen.

Langzaam sleep ik me naar de douche, de ochtend na een lange vrijdagavond. Mijn eerste avond in het veelbelovende TivoliVredenburg. Wat een uitzicht! Wat een indrukwekkende foyer! Maar ook, wat een hitte op de bovenste rij van de Hertzzaal! De airco doet het blijkbaar nog niet (hopelijk komt ie er wel). Het is er warm, net als buiten, waar de zon al met recht een zomerzon genoemd mag worden. Zweten dus. Net als ik de kraan open wil zetten bonst een huisgenoot op de deur, “Ho! Wacht, stop, niet douchen!” Ik open de deur. “De koude kraan is stuk, draait alleen maar door, dus tenzij je levend wil verbranden, tja, ik ga op familieweekend, doei!” Voor mij geen optie, helaas.

Gelukkig is de SSH 24/7 bereikbaar. Buiten kantoortijden alleen voor noodgevallen. De SSH dame was streng: een kapotte douche is niet spoedeisend. “Maar ik kan niet douchen!” riep ik nog, maar ik besefte ook wel dat bij echt spoedeisende gevallen, zoals inbraak, een kapot raam of een gaslek, een kapotte douche in het niets valt. De maandagploeg zou het wel oppakken.

Er zijn dan nog wel opties. De buren lief aankijken, bijvoorbeeld. Toch gek, want ik heb mijn buren nooit ontmoet. Gelukkig woont een vriendin van me een verdieping beneden me, al is zij vaker niet dan wel thuis. Opeens moet je gaan plannen om te douchen.

Ondertussen stapelt het zweet zich op, kleine vliegjes plakken zich vast aan mijn lichaam. SSH belt maandagochtend om te zeggen dat ze het doorgeven aan de loodgieter. Die zal mij terugbellen voor een afspraak. Daarna blijft het angstvallig stil. Ondertussen heeft de zon plaatsgemaakt voor flinke hoosbuien, wat twee voordelen oplevert: minder zweten, en een potentiële gratis douche. Ik speel met het idee om met zwembroek en zeep naar buiten te rennen.

Tot dinsdag plots de bel overgaat en er twee loodgieters voor de deur staan. Ze vervangen meteen de hele douche maar, en ach, nu ze toch bezig zijn, witten ze ook het plafond. Nog twaalf uur wachten en douchen is toegestaan. Wat een service! Ooit had ik een huisbaas die af en toe langskwam, alle mankementen niet erg genoeg vond en enig onderhoud weigerde uit te voeren. De gootsteen in de keuken was vijf maanden lang verstopt.

Ooit, als ik zelfstandig word, repareer ik dingen voordat ze het niet meer doen. Want inderdaad, de kraan deed al langer raar. Misschien de volgende keer...

Tags: ssh

Advertentie