Matching helpt studenten

De langstudeerboete is van tafel, maar het leenstelsel staat al weer voor de deur. Jildou Fabriek denkt dat het voor komende studenten belangrijk is goed te weten aan welke studie ze beginnen. Matching kan daarbij helpen.

De euforie spatte een week geleden van mijn scherm nadat het bericht hoorde dat de langstudeerboete was afgeschaft. Uitzinnige reacties en posts op de sociale media, feest, de champagne werd er zelfs bij gehaald. Ikzelf was huiverig om het nieuws te vieren. Goed nieuws voorlopig, maar een sociaal leenstelsel is het alternatief, dus ik vrees voor een donkere keerzijde.

De afschaffing van de wet tast naar mijn idee de geloofwaardigheid van onze regering aan. Afgezien daarvan rijst bij mij de vraag wat er bereikt is door dit traject. Het idee van de boete, studenten te beperken in hun studieduur vanwege de hoge kosten per persoon, vond ik op zich niet slecht. Het terugwerkende kracht-principe om meteen zoveel mogelijk geld binnen te halen wel. Nu moeten al die boetes via allerlei ingewikkelde systemen weer teruggestort worden. Financieel levert het dus niks op. Maar hoe zit het met die studieduur? De studentenpopulatie is wel even opgeschud. Iedereen werd plotseling gedwongen goed naar zijn of haar programma te kijken en dat waar nodig aan te passen.Of de haast die hiervoor nodig was nadelig is geweest, moet nog blijken.

En nu? Terugkrabbelende studenten, de broekriem weer iets losser, kiezen voor toch maar een extra jaar? Ik ben er niet al te happig op. Het afschaffen van de studiefinanciering in ruil voor een sociaal leenstelsel hangt boven ons hoofd, en we hebben al gezien hoe snel en rigoureus dit soort maatregelen ingevoerd kunnen worden. Is een voorzichtige houding dan verstandig, of moet je nu pakken wat je pakken kan?

De huidige studenten zitten midden in de vuurlinie.  Organisaties als de LSVb, maar ook het Utrechtse VIDIUS staan in de voorste gelederen om voor de belangen van studenten te verdedigen. Maar hoe staat het met de aspiranten, de aankomende studenten?

Voorlichting het belangrijkst. Studenten moeten weten waar ze aan beginnen. Dit geldt voor organisatorische als financiële zaken. Maar meer nog gaat het om de basis: de opleiding zelf. Natuurlijk zijn er fanatiekelingen die langer over hun studie doen omdat ze enthousiast zoveel mogelijk extra cursussen en nevenactiviteiten doen, maar voor hen geldt des te meer het 'studeren is investeren'-principe, de titel van het plan waar ook de langstudeerboete aanvankelijk bijhoorde.

Naast deze groep zijn er onder andere nog de verstekelingen die moeite hebben met de stof, of niet op de goede plek zitten. Ik zou daarom een lans willen breken voor de matchingsplannen van de UU. Bewustwording is een van de belangrijkste waarden die je momenteel als beginnend student kan hebben. Weet waar je aan begint, wees alert en kies vooral die studie waar je hart ligt.

Crisis of niet, wanneer je studeert wat je leuk vindt, kom je echt op de goede plek terecht, ook al zit er bijvoorbeeld geen vast label aan je studie waarop staat welk beroep je later gaat krijgen. Door matching komen studenten erachter of de uitgekozen studie echt is wat bij ze past, waardoor er voordat ze beginnen al zoveel mogelijk wordt voorkomen dat ze lang over hun traject zullen doen. Want de langstudeerboete is dan wel van tafel geveegd, de eeuwige student is alsnog een uitstervend beroep.

 

Tags: matching

Advertentie