Wereldwijd stapelt het afval zich op. Om tot een oplossing te komen, moeten we ons denken over afval radicaal veranderen, vindt antropoloog dr. Freek Colombijn.

‘Handige’ koekjes die per drie verpakt zijn, vervolgens samen in een groter stuk plastic zitten en als geheel uiteindelijk in een kartonnen doos in de supermarkt liggen. Consumptie leidt tot afval en die afvalhoop groeit. Sinds de jaren vijftig produceerden we wereldwijd alleen al zo’n 8 miljard ton aan plastic. In Nederland zijn we per persoon goed voor zo’n 494 kilo afval per jaar. Het overgrote deel daarvan belandt, ver buiten ons blikveld, op immense afvalhopen in het buitenland.

Valt dit tij nog te keren? Cultureel antropoloog Freek Colombijn (Vrije Universiteit) doet al jaren onderzoek naar de afvalcultuur in Indonesië en trekt hieruit interessante lessen voor Nederland. Om te beginnen zouden we ons afval op waarde moeten schatten: niet als iets dat verdwijnt zodra je het in een container gooit, maar als iets dat geld waard is.

Deze serie is georganiseerd in samenwerking met de hub Transforming Infrastructures for Sustainable Cities.

20:00 - 21:30
Aula van het Academiegebouw
Gratis toegankelijk voor iedereen
Meer informatie