56 trolleys met practicummateriaal naar Suriname

Dinsdag 12 november hebben we 56 lestrolleys met practicummateriaal naar Suriname gestuurd. Hiermee kunnen veel scholen nu aan de slag met het demonstreren van natuurkundeproeven in de havo/vwo onderbouw! Naast de practicummaterialen bevatte de zending ook ca. 1000 boeken gericht op de examenvoorbereiding in het nieuwe curriculum.

De zending is onderdeel van het BLiNaS project, waarbij docenten in Suriname meer activerende werkvormen aangeboden krijgen voor de onderbouw van het mulo (meer uitgebreid lager onderwijs) natuurkundeonderwijs. Dit gebeurt via conferenties, het proevenboek mulo en voorbeelden van gebruik van demonstraties. Hierbij wordt er een blended vorm van nascholing gebruikt, met inzet van opdrachten, multimedia en conferenties.

Oorspronkelijk was er voorzien in tien proefscholen die, mede met een trolley met practicummateriaal, kunnen laten zien hoe je meer activerende werkvormen kunt inzetten. Maar dankzij sponsoring van de NNV, NVON en de Stichting PLON zijn 45 extra trolleys met practicummateriaal naar Suriname verscheept! Een groot deel van de 86 muloscholen (onderbouw havo/vwo) kunnen daarmee nu aan de slag met het demonstreren van natuurkunde proeven. Het project loopt nog tot eind 2020. In februari en juli worden, net als in 2019, scholingsbijeenkomsten in Suriname gehouden waarbij de docenten leren omgaan met het practicummateriaal en diverse werkvormen.

De 1000 boeken voor vwo en havo, gericht op examenvoorbereiding in het nieuwe curriculum, konden worden verstuurd dankzij de Stichting PLON en de medewerking van Uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Het nieuwe curriculum wordt dankzij ons eerdere project (NiNaS) nu op de Surinaamse scholen geïmplementeerd.