ABC wil eigen gebouw

In het ABC-in-wording moeten onderzoekers en docenten uit vijffaculteiten gaan samenwerken om van Utrecht op het gebied van debiomedische wetenschap de marktleider in Nederland en eenhoofdrolspeler in Europa te maken. Dat is gekozen voor ninterfacultair samenwerkingsverband komt volgens Gispen omdatalleen zo de sluimerende Utrechtse potentie op dit gebied kanworden 'wakker gekust'. Vorig jaar al besloten de vijf deelnemendefaculteiten (Biologie, Diergeneeskunde, Farmacie, Geneeskunde enScheikunde) om 2,5 procent van hun onderzoeksbudget in eengezamenlijk investeringsfonds te storten. Volgende maand zal wordenbeslist welke onderzoeksprojecten met dit geld zullen wordengefinancierd.

Inmiddels is duidelijk dat 'functional genomics', hetonderzoeksterrein waarop onder meer de eerste ABC-hoogleraarprof.dr. R. Plasterk werkzaam is, het hart van het ABC zal gaanvormen. Het gaat daarbij om onderzoek waarin de explosie aanbeschikbaar komende genetische kennis wordt gebruikt voor een meerintegrale analyse van de levensprocessen van mens, plant en dier.Andere thema's die in het ABC prioriteit zullen krijgen, zijn degenetische achtergond van kanker ('oncogenomics ') enhersenonderzoek ( ' neurogenomics '). Op het gebied van hetonderwijs hebben de faculteiten hun schouders al gezet onder de ditjaar gestarte interfacultaire opleiding biomedischewetenschappen.

Om de Nederlandse achterstand op het terrein van 'functionalgenomics' ongedaan te maken is een eigen gebouw onmisbaar, aldusGispen. Hij sprak de hoop uit dat dit centrum, samen met hetHubrecht Laboratium, zal uitgroeien tot het nationale sevice- enonderzoekscentrum op dit gebied.

EH