Academische informatici ontevreden

Deze gegevens komen uit de arbeidsmarktprognoses die hetResearchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) vorige weekpubliceerde. Informatici komen al jaren moeiteloos aan een baan endat zal zo blijven, voorspelt het ROA. Maar hun positie op dearbeidsmarkt is niet in alle opzichten rooskleurig.

Slechts weinig afgestudeerde informatici krijgen meteen eenvaste baan. De academici onder hen vinden dat ze 'onderbenut'worden. En de beloning valt tegen. Hbo'ers worden goed betaald,maar academici ontvangen slechts een gemiddeld salaris.

Vreemd? Volgens ROA-onderzoeker prof.dr. Andries de Grip valtdat mee. Het ontbreken van vaste contracten betekent nietautomatisch een zwakke arbeidsmarktpositie, zegt hij.

Volgens directeur Sietse Jan van Spronsen van het Delftse ICT-bedrijf IQUAD is het grote aantal tijdelijke banen zelfs een directgevolg van de vraag naar IT'ers. Om te voorkomen dat werknemersweggekocht worden door een concurrent, geeft Van Spronsen henmeestal een contract voor drie jaar. "Dat contract moeten zeafkopen als ze vroegtijdig willen vertrekken."

Ook het gegeven dat academici vaak ontevreden zijn over hetniveau van hun werk, verbaast Van Spronsen niets. "Academici hebbeneen erg theoretische studie afgerond. Daardoor zijn ze minder snelinzetbaar. Ze worden eerst uitgetest met werk beneden hun niveau."Bovendien zijn de meeste automatiseringsklussen niet van academischniveau. De Grip denkt dat afgestudeerde IT'ers hun werk inhoudelijkgezien makkelijk aankunnen. "Maar ze worden ook beoordeeld opzogenaamde houdingsaspecten. Je moet zelfstandig kunnen werken ensociaal vaardig zijn."

Ten slotte valt er volgens De Grip en Van Spronsen ook wel wataf te dingen op de salarisgegevens van het ROA. Onderzoeker De Gripzelf legt uit dat het gemiddelde voor academische informatici naarbeneden wordt gehaald door degenen die verder gaan als aio of oio.Daarnaast kunnen informatice vaak profiteren van extra's alslease-auto's en bonusregelingen."

HOP, LK