Aio's rechten niet meer voor de klas

Met dit besluit wil het Rechtenbestuur een einde maken aan het'sluipende' beroep dat nu vaak op promovendi wordt gedaan. Datgebeurt vaak om knelpunten in het onderwijs op te vangen zonder datdaar een fatsoenlijke compensatie tegenover staat. Gevolg is datveel aio's de termijn van vier jaar overschrijden waarbinnen zijgeacht worden hun proefschrift af te ronden, wat weer betekent dathun opvolger later kan beginnen.

Volgens de nieuwe regel mogen aio's in hun tweede en derde jaarop vrijwillige basis maximaal vijftien procent van hun tijd aanonderwijs besteden mits dit niet ten koste gaat van hunpromotieduur. Zij kunnen om deze reden geen aanspraak meer maken opeen verlenging van hun aanstelling. Dat kan wel, als zij meerstructureel in het onderwijs worden ingezet, maar dat zal danmoeten gebeuren via een betaalde detachering, bijvoorbeeld alsjunior-docent.

Volgens decaan Ten Berge van Rechten heeft de faculteit nu eengoed werkende constructie die lijkt op het Nijmeegse systeem waarpromovendi vier jaar als aio en één jaar als toegevoegddocent worden aangesteld. De nieuwe aanpak maakt wat hem betreftook de discussie overbodig of promovendi niet beter als bursaalkunnen worden aangenomen. "Wij zijn tegen bursalen en menen dat wenu een helder systeem hebben waarin geen bezwaar bestaat tegen hetaanstellen van aio's."

EH