Bestuurders het beste te overtuigen door harde cijfers

'Vrouwen Vooruit' heette het mini-symposium dat deBestuurscommissie Emancipatiebeleid in samenwerking met StudiumGenerale afgelopen dinsdag organiseerde in de U-raadszaal.Aanleiding: de twee mijlpalen op het gebied van emancipatie waarbijde UU stil wilde blijven staan: 100 jaar Vrouwenarbeid en deafsluiting van 10 jaar Bestuurscommissie Emancipatiebeleid.

Samen met de Nederlandse Spoorwegen hebben de universiteiten hetlaagste percentage vrouwen in dienst; dat geldt ook voor de UU.'Hoewel Utrecht nog het best scoort van alle universiteiten bij hetaanstellen van vrouwen', aldus spreker en mensenrechtenspecialistprof.dr. P.R. B"r.

Ondanks het feit dat het percentage vrouwelijke studenten aan deUtrechtse universiteit in 1997 rond de 57 procent ligt - "we levenin de tijd van de studerende meerderheid" - dringen vrouwennagenoeg niet door tot de hogere regionen binnen de universiteit,zo bleek uit de lezing van prof.dr. B. Collete, voorzitter van deEmancipatiecommissie.

Onder de titel 'Meten is weten. De stand van zaken in cijfers.',liet zij cijfermateriaal uit 'Eén eeuw vrouwen aan deuniversiteit' de revue passeren. Bestuurders laten zich nu eenmaalhet beste overtuigen door harde cijfers. Een paar voorbeelden: in1989 lag het percentage vrouwelijke universitaire docenten op 20;in 1997 was dat 25. Het percentage vrouwelijke hoofddocenten was in1989 6.5; in 1997 lag dat op 9.5. Voor hoogleraren lag hetpercentage in 1989 rond de 2.5 en in 1997 rond de 6. Een prachtigevooruitgang van méér dan honderd procent, maar tochbedroevend, aldus de algemene conclusie.

Cultuuromslag

Socioloog dr. H. van Emmerik presenteerde de uitkomsten vanrecent onderzoek afkomstig uit het project 'Loopbaanbeleid enEmancipatieprocessen' dat gefinancierd wordt door het college vanbestuur. Daaruit bleek dat slechts in 23 procent van de gevallen decentraal voorgestelde beleidsmaatregelen daadwerkelijk door defaculteiten en diensten worden geïmplementeerd.

De afgelopen twee jaar is de Bestuurscommissie Emancipatiebeleidbezig geweest met een breed verankeringsbeleid en rond Kerstmiswordt deze periode afgesloten met een laatste rapport.Emancipatiebeleid is vergelijkbaar met reclame, op een gegevenmoment werkt het niet meer en moet je iets nieuws verzinnen ommensen aan te spreken. Tien jaarBestuurscommissie Emancipatie isgenoeg. In hun laatste rapport wordt nog eens keihard gesteld dathet bestuur emancipatie in zijn beleid moet verankeren en aangevenwie waarvoor verantwoordelijk is. Daarmee is de taak van decommissie volbracht", aldus Collette. "Een goede move", vindt ookMarianne Bast, sinds vier jaar secretaris van de Bestuurscommissie."Met het opheffen van de commissie komt het emancipatiebeleid bijde bestuurders te liggen."

Volgens het 'Ontwikkelingsplan 1999-2003' en de notitie'Emancipatiebeleid UU', moet in alle faculteiten een deel van devrijkomende hoogleraars- en UHD-plaatsen (universitairehoofddocenten) worden herbezet door vrouwen. "Na tien jaarEmancipatiecommissie is er niets minder dan een cultuuromslag nodigbinnen de universiteit om de gestelde evenredige vertegenwoordigingte bewerkstelligen", viel tijdens het symposium te beluisteren.

Het college van bestuur zal met elke decaan een overeenkomstsluiten waarin dat aantal vrouwen wordt vastgelegd. Het (matigbezochte) mini-symposium 'Vrouwen Vooruit' was een goedegelegenheid om aan bezoekers voor te leggen hoe het CvB dieovereenkomst zou moeten effectueren. De meerderheid van debezoekers vond, dat wanneer er een voorstel wordt gedaan voorbenoeming van een mannelijke kandidaat op een functie goed gekekenmoet worden er er voldoende inspanning door een decaan is geleverdom een vrouw op die post aan te stellen. Wanneer dit eenonvoldoende krijgt, moet de procedure opnieuw starten.

KH

Nog steeds te weinig vrouwen in hogere functies