Breedtestrategie mislukt

NWO moest oordelen over de plannen van de universiteiten voor dezogeheten breedtestrategie. In het kader daarvan wijst elkeuniversiteit aan welk van haar eigen onderzoek veelbelovend is. Datonderzoek wordt financieel ondersteund, met een bedrag van intotaal honderd miljoen gulden per jaar. Daarnaast is er dedieptestrategie, met steun voor onderzoek dat nu al tot de topbehoort.

De breedtestrategie heeft niet gewerkt, schrijft NWO, al is hetmaar omdat slechts acht universiteiten eraan meededen. De VrijeUniversiteit, Groningen en Leiden waren niet op tijd klaar met hunplannen. Twee universiteiten wilden zelfs sowieso niet meewerken;de Universiteit van Amsterdam omdat ze haar eigen koers wil varenen de Landbouwuniversiteit Wageningen omdat ze eerst eenbezuinigingsplan klaar wil hebben.

Maar ook over de plannen die NWO wel onder ogen kreeg, is zeniet te spreken, al geeft een woordvoerder toe dat Utrecht in iedergeval veel werk in de plannenmakerij heeft gestoken. Bij veelvoorstellen is niet duidelijk of het aangewezen onderzoek inderdaadextra geld krijgt; vaak lijkt het erop dat het etiketbreedtestrategie simpelweg op bestaande budgetten is geplakt. Ookkon NWO, mede door het ontbreken van vijf universiteiten, nietdoorgronden of de plannen genoeg rekening houden met de landelijkesituatie in de betrokken vakgebieden.

Dat is met name een probleem op het gebied van de taalwetenschapen de cognitieve wetenschappen die beiden net buiten de prijzenzijn gevallen in de eerste ronde van de dieptestrategie,constateert het NWO-bestuur. "Utrecht neemt onderzoeksgroepen opdeze terreinen uitdrukkelijk mee in haar breedtestrategie teneindedeze zo beter toe te rusten voor de volgende ronde van dedieptestrategie en maakt melding van afspraken met de anderebetrokken instellingen. Deze op zich zeer te waarderen vorm vannationale afstemming kan echter door het onvolledige tableau vandeelnemende universiteiten alleen bij een of twee andereinstellingen worden bevestigd."

Ten slotte krijgen de technische universiteiten van Eindhoven enDelft een flinke veeg uit de pan. Zij hebben onderzoek alsveelbelovend aangemerkt dat eerder al tientallen miljoenen in dewacht sleepte omdat het als toponderzoek werd erkend in het kadervan de dieptestrategie. De breedtestrategie is echter bedoeld voortoekomstigtoponderzoek, en NWO verwijt Eindhoven en Delft dan ook"merkwaardige keuzen".

Achteraf vraagt NWO zich af of de breedtestrategie wel een goedmiddel was om veelbelovend onderzoek te stimuleren. Misschien pastzo'n eenvormig instrument niet bij de grote verschillen inonderzoekbeleid van de afzonderlijke universiteiten. "Feit blijftechter dat de universiteiten zelf collectief voor dit instrumenthebben gekozen", schrijft het NWO-bestuur. Hoe het verder moet metde breedtestrategie laat NWO in het midden. Maar met een eventueelvervolg wil het niets meer te maken hebben. De vereniging vanuniversiteiten VSNU en

minister Hermans houden zich nog op de vlakte. De minister wachteerst een aantal evaluaties en adviezen af, voordat hij in de loopvan het voorjaar met nieuwe plannen komt voor het heleonderzoeksbeleid.

HOP, HO / EH