Cruijff University in Utrecht

Body: 
De Utrechtse Hogeschool en Johan Cruijff zijn ingesprek over de oprichting van een Johan Cruijff University voortopsporters. In september volgend jaar zullen naar verwachting decolleges van start gaan.

De oud-voetballer is bezig met de opzet van een Master ofBusiness Administration-opleiding voor sporters in Nederland, zomeldt het financieel-economische blad FEM/De Week. Cruijff is ookin onderhandeling met de hogescholen van Groningen enAmsterdam.

Studenten aan de vierjarige MBA-opleiding krijgen demogelijkheid hun studie te onderbreken voor trainingen enwedstrijden.

Op de Johan Cruijff University zullen vakken als journalistiek,management en marketing worden gegeven, alle geënt op desport. Studenten die met goed gevolg afstuderen ontvangen eenbachelor-graad, vergelijkbaar met een heao-diploma.

De Hogeschool van Utrecht is zeer geïnteresseerd in deCruijff-opleiding. "Volgend jaar starten we met de studierichtingsport en entertainment, daarom trekken we graag sporters aan.",aldus docent sport Ela Donkers van de faculteit Economie enManagement (FEM). De nieuwe opleiding zal worden gevestigd in hetgebouw van de FEM aan de Padualaan op de Uithof. De FEM gaatsamenwerken met de faculteit Communicatie en Journalistiek.Vooralsnog wordt de universiteit niet betrokken in deopleiding.

In maart van dit jaar opende Cruijff in Barcelona deInternational University. Cruijff zei bij die gelegenheid dat hijde mogelijkheid om te studeren vroeger zelf niet had gekregen endat dat de reden was voor zijn initiatief. Johan Cruijff ontvingsteun van grote multinationals als Nike, KLM, Philips en deCatalaanse sportfederatie, die het project ook financieren. NaSpanje en Nederland worden in de VS, Groot Brittannië en deJapan mogelijk ook vestigingen van de Johan Cruijff University opgezet.

HK