Galm Educatorium wordt aangepakt

Op dit moment is nog niet bekend hoe de geluidsoverlastaangepakt gaat worden. "Er wordt nog steeds onderzocht hoe we deakoestiek kunnen verbeteren", zegt A.C. Fijan, adviseur inrichtingvan het FBU. "In ieder geval komen er schermen die bekleed zijn metgeluidswerend materiaal. Het restaurant wordt op die manier ookopgedeeld in compartimenten. Daarmee verbeteren we meteen deleefbaarheid want er werd ook geklaagd over de massaliteit van deruimte."

De geluidswerende schermen worden in verschillende kleurengeschilderd, waardoor de sfeer moet verbeteren. In het zitgedeelteboven, in de vide, komt een zachte vloerbedekking. En ook hetplafond in het uitgiftegebied, waar het eten wordt verkocht, wordtaangepast met geluidswerende materialen.

"We hebben de kantine meteen na de oplevering laten doormetendoor TNO omdat we van verschillende kanten te horen kregen dat dekantine teveel galmde", zegt ir. A.V. Sikkema, hoofd Huisvesting enComplexbeheer. In het programma van eisen, opgesteld bij de bouwvan het Educatorium, werden nagalm-eisen gesteld. Na opleveringbleek het gebouw daar niet aan te voldoen. Sikkema: "Dit voorjaarzal de ruimte aangepast zijn."

Over veranderingen moet altijd overlegd worden met de architect.Het is nog niet duidelijk of die instemt. "Als de veranderingenovereenstemmen met de voorstellen die wij gedaan hebben, ben ikdaar blij mee", zegt R. Eelman, architect bij het Office forMetropolitan Architecture. De architect vindt het moeilijk tebepalen of de door de universiteit voorgestelde ingrepen onder hetcopyright van het gebouw vallen. "Je wilt greep houden op eengebouw waar je vier jaar lang aan hebt gewerkt", aldus Eelman. "Aande andere kant heb je de gebruikers van een gebouw. Daar moet jeook rekening mee houden."

JvdG