Wat kunnen we leren van het observeren van dieren? Hoe leven zij en hoe communiceren zij? Hoe kunnen we ze beter leren begrijpen? Tijdens het gratis online symposium ‘Proefdieren in beeld’ staan proefdieren centraal als de wezens die ze zijn. In tien lezingen zullen sprekers vanuit verschillende disciplines hun licht laten schijnen op dieren die soms proefdier zijn, maar vooral dier zijn.

Op donderdag 21 april (13.00 -18.00 uur) houdt de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht het gratis online symposium ‘Proefdieren in beeld’. Aanleiding is Wereldproefdierendag in het weekend erna. Sprekers zullen vertellen over hun ervaringen met (proef)dieren en stilstaan bij de dieren zelf. Onderwerpen zijn onder andere dierentalen, dierenculturen, dierenwelzijn en huisvesting van proefdieren in het licht van spelgedrag.

Muizen, Ratten, apen, fruitvliegjes, koeien en varkens

Na een inleiding door Henk Smid, voorzitter van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid, is er een kyenote-lezing van Eva Meijer, die zich bezighoudt met onder andere dierfilosofie en een toelichting zal geven bij video’s van haar adoptiemuizen uit het Utrechtse lab. Dan volgen sprekers over onder andere ratten, apen en fruitvliegjes, met onderwerpen als intrinsieke waarde en de 3 V’s (Vervanging, Vermindering en Verfijning), wat complexe huisvesting doet met dieren, en de geschiedenis en de toekomst van diergebruik voor de wetenschap. De middag wordt afgesloten door Leonie Cornips en Lynn de Rijk, die onderzoek doen naar communicatie van koeien en varkens.

Iedereen welkom

Het symposium is bedoeld voor iedereen met interesse in dieren: wetenschappers, biotechnici, dierverzorgers, toezichthouders, leden van dierexperimentcommissies, dierenbeschermers en andere belangstellenden. Kom online en kijk, luister en praat mee. Alle lezingen zijn in het Nederlands.

Bekijk het programma en meld je aan

https://ivd-utrecht.nl/nl/news/symposium-proefdieren-in-beeld 

Organisator

De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is een organisatie van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht die toeziet op het welzijn van de proefdieren en daarbij adviseert.