Internetcriminelen proberen wachtwoord van studenten te stelen

Afgelopen vrijdag hebben sommige studenten van de Universiteit Utrecht een nep-email ontvangen met het verzoek om de Solis-accountgegevens te bevestigen door in te loggen op een bedrieglijk echt lijkende pagina van het studieinformatiesysteem Osiris. Dat meldt het ICT Service Centrum.

Het nepbericht was ondertekend met ‘ICT Service Centrum’, terwijl dit juist nooit via e-mail zal vragen om gebruikersnamen en wachtwoorden, noch om in te loggen of accounts te bevestigen.

Studenten die hun gegevens via de vervalste website hebben ingevoerd wordt verzocht contact op te nemen met de Servicedesk van het ICT Servicecentrum via ict-servicedesk@uu.nl. Voor een voorbeeld van het bericht zie het betreffende nieuwsitem op www.ictsc.uu.nl.

Het op deze manier ‘ontfutselen’ van persoonlijke informatie heet in internetjargon ‘Phishing’ en gebeurt vaak met het sturen van een ‘lok e-mail’ met een link naar een vervalste website. De op deze manier ingevoerde gegevens kunnen worden gebruikt voor internetfraude, zoals het versturen van spam.

AH

Meer informatie over Phishing en hoe het te herkennen op: http://www.xs4all.nl/veiligheid/phishing/