'Laat hoogte collegegeld vrij'

Minister Hermans wil er voorlopig niet aan, bestuurders in hethoger onderwijs verschillen van mening, de Tweede Kamer en destudentenbonden zijn tegen. Maar Twentse onderzoekers weten hetzeker: Universiteiten en hogescholen moeten zelf kunnen bepalenhoeveel collegegeld zij van hun studenten vragen. In opdracht vanminister Zalm van Financiën zetten zij op een rijtje watdaarvan de gevolgen zouden zijn.

Die zijn waarschijnlijk niet al te groot, stelt hetonderzoeksinstituut CHEPS (Universiteit Twente). Hogescholen enuniversiteiten zullen voorzichtig zijn met het verhogen van huncollegegeld, uit angst zich uit de markt te prijzen. En ofstudenten hun studiekeuze laten beïnvloeden door verschillenin prijs, is nog maar de vraag.

CHEPS -onderzoekers zien verschillende voordelen in hetvrijgeven van collegegelden. Verschillen in kwaliteit enopleidingskosten kunnen daarin doorberekend worden en per opleidingkunnen verschillende varianten aangeboden worden, bijvoorbeeld eendure met extra begeleiding en een goedkope zonder deze hulp. Debehoefte onder studenten aan zulk maatwerk groeit, denken deonderzoekers.

Dure studies zullen voor minder draagkrachtige studententoegankelijk blijven als het collegegeld kan worden geleend, denkende onderzoekers. Banken willen die leningen graag verstrekken,blijkt uit het CHEPS-onderzoek. Vooral studenten met uitzicht opgoedbetaalde banen zijn voor hen aantrekkelijk. Wie een minderperspectiefrijke studie volgt, zal bij sommige banken moetenrekenen op een hogere rente.

HOP, HO