Moderne man is hoogleraar

Is het zo bijzonder dat een hoogleraar vier dagen in de week werkt en één dag voor zijn kinderen zorgt? De Dreu (werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam) denkt van niet. “In mijn directe omgeving gebeurt het veel. Maar ik ben psycholoog, dus ik weet dat mensen vooral waarnemen wat hun eigen keuzes bevestigt.”

De jury was wel onder de indruk. Want De Dreu neemt een “professioneel risico” en moet “op enkele punten in zijn professionele leven inleveren”. “Hij neemt dit voor lief om zijn wens ‘een zorgende vader’ te zijn waar te kunnen maken.”

Maar de hoogleraar vindt die loftuitingen niet goed gekozen. Sinds hij kinderen heeft, is hij alleen maar productiever geworden. Hij treuzelt niet meer, gaat geen uren lunchen, drinkt na zijn werk geen biertje. “Door de kinderen ben ik heel efficiënt en taakgericht gaan werken.”

Dat is nu juist het punt, vindt hij: je hoeft niet te kiezen tussen kinderen of een carrière. Dat is een vals dilemma. Dat heeft zijn vrouw ook niet gedaan. Zij is universitair hoofddocent in Utrecht. “Ik ben er juist trots op dat het ons allebei lukt.” Samen hebben ze drie kinderen, van acht, vijf en drie jaar oud.

Hij kan misschien iets minder vaak naar congressen, maar daarvoor geldt hetzelfde: hij kijkt er scherper naar. “Er zijn veel congressen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Er blijven maar een paar congressen over waar ik echt naartoe moet. Zolang je in belangrijke tijdschriften publiceert, blijf je zichtbaar genoeg. Dan is het niet erg om eens een congres over te slaan.”

De emancipatieclub Women.Inc. zocht via bedrijven, instanties en oproepen naar ‘moderne mannen’. Iedereen kon een man nomineren; De Dreu is door een vriend voorgedragen. In de jury zaten Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland en voormalig minister van onderwijs), Pauline van der Meer Mohr (directeur van Amstelbridge) en Roos Wouters (Publicist en schrijver). Minister Plasterk reikte de prijs uit.

HOP