Het leven in zee kan ernstig verstoord raken door menselijke geluiden. Wat is hiervan de impact op zeedieren en zijn er oplossingen voorhanden? Nieuwsgierig? Kom dan naar het VVM Café ‘Onderwatergeluid de maat genomen’ op 19 september.

Net als mensen nemen landdieren hun omgeving met verschillende zintuigen waar. Zien, horen, ruiken en voelen spelen allemaal een rol bij het vinden van de weg, soortgenoten, prooi etcetera. Bij veel zeedieren verloopt de communicatie en navigatie vooral via het gehoor. Immers, het zicht in zee is meestal zeer beperkt. Zeedieren produceren daarom geluid, maar dat geldt ook voor menselijke activiteiten op en in het water. Denk aan het plaatsen van windmolens, zandwinning, gaswinning en scheepvaart. Daarnaast komt geluid voort uit de sonar van marineschepen, seismisch onderzoek en het ploffen van munitie in zee. De impact op dieren van al dit gebiedsvreemde geluid varieert van directe gehoorschade tot verstoring. Dit laatste is het geval indien er geluid wordt geproduceerd rond de frequentie die zij zelf gebruiken.

Het VVM Café op 19 september 2018 gaat niet alleen in op de impact van onderwatergeluid op het mariene milieu, maar ook op de technologische oplossingen die voorhanden zijn.

Met Rene Dekeling (Min I&W) en Rob Witte (DGMR).

Studenten betalen € 9,-. Ben je studentlid bij VVM, dan mag je gratis! Lid ben je al vanaf € 20,- per jaar.

https://www.vvm.info/vvmcafe/september2018