Raad van Bestuur UMC erg vrijgevig

Dat is een van de conclusies die kan worden getrokken uit hetvorige week gepubliceerde rapport van prof.dr. P. Ros. Deoud-voorzitter van het ziekehuis van de Vrije Universiteit was doorde Raad van Bestuur van het UMC en het ministerie van VWS gevraagdom een analyse van de financile problemen van het ziekenhuis, datdit jaar bijna dertig miljoen gulden tekort komt.

Hoewel de toon van de rapportage strikt neutraal is, klinkt inde analyse stevige kritiek door op de vrijgevigheid van de Raad vanBestuur. De voortdurende vraag om meer middelen voor meer en beterezorg en voor innovatie vond in Utrecht een gewillig oor,constateert Ros. "Dit kan ertoe geleid hebben dat middelen werdentoegewezen zonder dat er op langere termijn een gezonde financilebasis voor was", stelt hij fijntjes. Ook hebben de onderdelen extrageld gekregen om de kosten van de invoering van de 48-urigewerkweek voor arts-assistenten en van de 36-urige werkweek voorandere medewerkers te kunnen betalen, terwijl daarvoor eigenlijkgeen geld beschikbaar was. Het feit tenslotte dat grote uitgaven,zoals bijvoorbeeld de kleine acht miljoen gulden voor langdurigzieken, in het UMC volledig vanuit centrale middelen wordenbetaald, ontneemt de onderdelen elk gevoel van urgentie om dezekosten zo laag mogelijk te houden.

In zijn rapport doet Ros geen expliciete aanbevelingen. Welbevestigt hij dat er sprake is van een fors tekort dat hij, vanwegetalloze onduidelijkheden in de financile administratie, voor ditjaar inschat op een bedrag tussen vijftien en dertig miljoengulden. Dat tekort is in ieder geval niet ontstaan door een teklein budget, stelt Ros. Volgens recente cijfers heeft het UMC quafinanciering weinig te klagen en zit het keurig in de middenmootvan de Nederlandse academische ziekenhuizen.

EH