RAUM DER LUSTEN: EEN CULTURELE BELEVING IN UTRECHTSE BUITENLUCHT

Waar de meeste musea nog gesloten zijn, creëert Stadslab RAUM vanaf eind april de openluchtexpositie RAUM der Lusten op het Utrechtse Berlijnplein. Naast installaties van bekende kunstenaars en jonge makers vinden er ook filmvertoningen, performances en talks plaats. Tevens is er een virtuele interactieve (game) experience van de expositie ontwikkeld. RAUM der Lusten is een initiatief van Stadslab RAUM in samenwerking met architectenbureau ZUS en vindt plaats van 30 april t/m 29 augustus 2021.

Van Atelier Van Lieshout tot Andrea Hasler   
De gratis toegankelijke expositie RAUM der Lusten op het Berlijnplein bestaat uit drie landschappen die zijn ingericht door ZUS architecten en bevatten werk van Studio OssidianaMaarten Baas, Atelier Van Lieshout en Andrea Hasler. Midden op het plein staat de totempaal van Cédric Van Parys | Office CCXD die de landschappen en mensen met elkaar verbindt. Samen vormen de landschappen een bont en stedelijk decor dat een spannend alternatief laat zien op de publieke ruimte. 

Jonge makers 

Naast deze bekende kunstenaars werken ook jonge makers mee aan het programma. Zij brengen het dynamische en speelse karakter van het project naar voren tijdens verschillende (online) performances, workshops en activiteiten. Deze makers passen goed in het van concept van RAUM der Lusten. Zo onderzoekt Willem de Haan in zijn werk Unconscious Performers het gedrag van mensen in de openbare ruimte. Hij bekijkt hoe het publiek zich gedraagt en stelt daar nieuwe scripts voor op die later weer te zien zijn op het Berlijnplein. Het publiek ziet zo zijn eigen handeling in het script terug en wordt daarmee zelf performer in de openbare ruimte. Melissa Schriekfotografeert in haar werk The City is a Choreography mensen die zich in niet alledaagse posities in de openbare ruimte bevinden. Door in haar werk geen oordeel te vellen, zijn de foto’s naast vervreemdend verrassend rustgevend en stralen ze een bijzondere vanzelfsprekendheid uit. Game- en ervaringsontwerpers Lily Higgins en Bruno Setola ontwikkelen in opdracht van RAUM de Urban Playwalk App waarmee het publiek uitgedaagd wordt zich anders te gedragen. De app is ter plaatse via een QR-code te downloaden en geeft opdrachten als: “Als je iets blauws ziet, ga dan liggen.” Het complete programma van RAUM de Lusten staat binnenkort online.

Virtuele interactieve (game) experience
Het online platform dat via raumderlusten.nl te bezoeken is biedt een interactieve ervaring waarbij je online het Berlijnplein en de expositie kan bezoeken. Stadslab RAUM geeft hiermee een vernieuwend antwoord op de vraag hoe je een expositie -ook ten tijde van corona- door middel van een online ervaring kan beleven. De experience is vanaf 28 april te bezoeken via raumderlusten.nl

Coronamaatregelen
De expositie bevindt zich in de openlucht en biedt voldoende mogelijkheden om afstand van elkaar te houden. Bij drukte kan de bezoekers worden gevraagd het terrein te verlaten.

Praktische informatie
Opening: 30 april 2021, om 16:00 uur via livestream
Data:        30 april t/m 29 aug. 2021, dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang
Locatie:   Stadslab RAUM, Berlijnplein 520, Utrecht
Meer informatie: raumutrecht.nl