Studenten kraken computersysteem

Een groep eerste- en tweedejaarsstudenten stuurde eind vorigeweek per e-mail een lijst van gekraakte wachtwoorden naar regionaleen landelijke dagbladen om te bewijzen dat ze een lek in hetnetwerk van hun instituut hadden gevonden. De hackers hadden metbehulp van op Internet beschikbare programmatuur, oftewel exploits,fouten in het Windows NT-besturingssysteem weten uit te buiten.

Systeembeheerder Penning toont zich zeer verbolgen over demanier waarop de studenten hun daad wereldkundig hebben gemaakt."Ze waanden zich waarschijnlijk God op het netwerk. Ze hadden debeheerdersrechten in handen en konden zo in wachtwoorden snuffelen,fake-accounts aanmaken en in bestanden van studentassistentenkijken."

Penning zegt op de hoogte te zijn geweest van het grote aantalmankementen van het besturingssysteem van fabrikant Microsoft. Hijwist ook dat het 'geen grote kunst' was het systeem te kraken. "Wijproberen onze systemen goed te beheren, maar er verschijnen om dehaverklap nieuwe exploits op het net. Bovendien mogen wij tochverwachten dat studenten zich houden aan onze regels. Misbruik isgewoon verboden."

Penning benadrukt overigens dat de studenten alleen toeganghebben gehad tot het studentennetwerk. Ze hebben geen inzicht gehadin de gegevens van de stafleden. Voor zover bekend is er bij deactie geen informatie verwijderd of verloren gegaan.

Tweedejaars student Eric Rietveld vestigde als eerste deaandacht op het geknoei in het systeem. Tot zijn verbazing werd hijonmiddelijk zelf aangemerkt als medeplichtige en werd hem zijnaccount ontnomen. Uiteindelijk kreeg systeembeheerder Penning viatipgevers de namen van twee van de werkelijke schuldigen. Op dietwee is volgens Penning zware druk uitgeoefend om zich te melden.Uiteindelijk hebben vrijdag en maandag vier hackers bekend. Pastoen kreeg Rietveld zijn account terug.

Het onderwijsbestuur moet zich volgens systeembeheerder Penninguitspreken over de straf die de vier moeten krijgen, maar wat hembetreft valt de overtreding in de categorie tentamenfraude ofdiefstal van onderwijsmiddelen. "Ze wilden kijken of het kon, maaruiteindelijkhebben ze vooral hun medestudenten gedupeerd. De vierkunnen zich hier maar beter een poosje niet vertonen."

De informaticastudenten konden pas afgelopen woensdagmiddag weergebruik maken van de faciliteiten. Volgens verschillende studentenhebben de installatiewerkzaamheden wel heel erg lang geduurd.Penning wijst de suggestie dat er sprake is van kwade opzet van dehand. "Het had inderdaad veel sneller gemoeten, maar we hebbenhelaas te maken gehad met wat tegenslag bij de installatie vanenkele componenten."

XB