Studietempo begint te stijgen

De zogeheten 'kengetallen universitair onderwijs' (KUO) zijnverzameld door de vereniging van universiteiten, de VSNU. Van devwo'ers die in 1990 of eerder aan hun studie begonnen, had na vijfjaar slechts dertien procent zijn bul. De lichting 1991 deed hettwee keer zo goed, bleek vorig jaar al, en lichting 1992 houdt dathogere tempo vol.

Volgens de VSNU is er sprake van "een kentering in hetonderwijs". Die schrijft zij zelf toe aan vernieuwd onderwijs, maarzeker zo belangrijk lijken de veranderde regels op het gebied vande studiefinanciering. Studenten die in 1991 aan hun studiebegonnen, kregen nog maar vijf jaar beurs. Daarvoor was dat zesjaar.

De VSNU presenteert dit jaar voor het eerst cijfers peropleiding. Binnen de sector natuur blijken de sterrenkunde-studieshet slecht te doen, met veertig procent afgestudeerden na achtjaar. Sterrenkunde in Utrecht staat met dertig procent helemaalonderaan. De farmacie-opleidingen doen het goed, met zeventigprocent. Die laatste score is grotendeels te danken aan Groningen,waar 77 procent na acht jaar een diploma heeft, maar ook Utrechtdoet het met 65 procent niet slecht.

De opleiding die het - afgemeten naar het aantal studenten datna acht jaar klaar is - het slechtst doet, is wijsbegeerte aan deErasmus Universiteit: die scoort op dit punt zeven procent. Dewijsbegeerte-opleiding in Utrecht heeft met veertien procent ookniet veel reden tot juichen. Aan het andere uiterste staatgeneeskunde in Maastricht: daar heeft na acht jaar 93 procent eenbul.

HOP, HO/XB

UU-opleidingen waarvan na acht jaar de meeste studentenzijn afgestudeerd.

Opleiding%

Diergeneeskunde88

Geneeskunde87

Geologie72

Scheikunde 68

Farmacie65

UU-opleidingen waarvan na acht jaar de minste studentenzijn afgestudeerd.

Opleiding%

Wijsbegeerte14

Sterrenkunde30

Arabisch,

Nieuwperzische en Turkse talen32

Cognitieve Kunstmatige Intelligentie35

Wiskunde35

Spaans35

Bron: KUO 1998, VSNU