Tegenlijsten voor U-raad

De twaalf studentleden die nu in de raad zitten zijn allemaalafkomstig uit het Universitair Overlegorgaan. Dit overlegorgaan issamengesteld uit de drie studentenfracties die tot voor twee jaarterug in de raad vertegenwoordigd waren: BRUG, het ProgressiefStudenten Overleg (PSO), de Federatie van Christelijke Studenten(FCSU) en de studentenvakbond USF. De bovengenoemde fracties warentot de conclusie gekomen dat de onderlinge politieke verschillenmarginaal waren en dat de studentenbelangen niet gediend werden metpolarisatie. Er was ook niet veel belangstelling voorstudentenpolitiek meer waardoor de noodzaak om samen te werken werdvergroot.

De tegenlijsten worden nu ingediend door de voormalige fractieBRUG en op initiatief van voormalig UOO-lid Robin Langerak. VooralLangerak heeft kritiek op de wijze waarop het overlegorgaan nuwerkt. Langerak vindt dat de gewone student meer betrokken moetworden bij de universitaire besluitvorming, dat deinformatievoorziening van en naar studenten beter moet worden endat de raad meer kan bereiken als ze meer lef tonen.

Volgens Jaap Huibers, voorzitter van BRUG, is het universitairoverlegorgaan niet breed genoeg en het selectiebeleid tewillekeurig. "In een vergadering bepalen zestig ' zeventig mensenwie er in de U-raad komt." Bovendien stelt de UOO-fractie hetuniversitair belang vaak boven het studentenbelang, aldus devoorzitter. De BRUG-fractie wil weer debat in de Raad. "Er wordtteveel naar consensus gestreefd, bij ieder voorstel van het collegevan bestuur gaan alle twaalf koppen bij elkaar en komen ze metéén standpunt naar buiten."

Peter Westerweel, huidig raadslid, vond het nieuws over detegenlijsten 'even schrikken'. Westerweel is teleurgesteld in zowelBRUG als Robin Langerak. "Robin heeft met sommige kritiekpunten welgelijk, maar hij biedt geen oplossingen." De kandidaatstelling vanBRUG vindt Westerweel een ander verhaal: "Ze hadden destijdsvertrouwen in het universitair overlegorgaan want ze hebben zelfmeegewerkt aan de oprichting. Dat vertrouwen is blijkbaar weg."

JvdG