UMC dieper in de zorgen

De nieuwe tegenvaller wordt vooral veroorzaakt door deonverwacht snelle stijging van verschillende uitgavenposten. Zozijn de kosten voor de verpleging van langdurig zieken velemiljoenen hoger uitgevallen dan vorig jaar werd verwacht. Daarnaastkost de nieuwe honoreringsregeling voor medisch specialisten hetziekenhuis jaarlijks elf miljoen gulden extra. Volgens voorzitterBlijham van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht waren dezeontwikkelingen vorig jaar wel voorzien, maar werd gehoopt dat zijzich niet in hun volle omvang zouden manifesteren. Die hoop isongegrond gebleken.

De nieuwe cijfers vormen een extra domper voor het ziekenhuis,waarvan vorig jaar al duidelijk was geworden dat het jaren bovenzijn stand had geleefd. Uit de in juli 1999 verspreideKaderstellingsbrief bleek dat de ziekenhuisonderdelen om deneergaande spiraal te keren tot en met 2004 jaarlijks vier àvijf procent op hun budget zouden moeten interen. Om zijn positieals topziekenhuis behouden, waren daarnaast gerichte ingrepenonvermijdelijk.

Vorig najaar de operatie 'Durven kiezen' gestart om te bepalenwaar gesneden zou moeten worden. Aanvankelijk zou deze weekduidelijk worden waar de klappen zouden vallen, maar inmiddelsheeft de Raad van Bestuur besloten om de waarschijnlijkonvermijdelijke beslissing om (delen van) afdelingen op te heffenuit te stellen tot na de zomer. Wel is nu al een fors aantalkleinere ingrepen aangekondigd die een besparing van ongeveerdertig miljoen gulden moeten opleveren. Maar volgens Blijham gaathet nu nog niet om bezuinigingen die het profiel van het ziekenhuiswezenlijk aantasten.

Voordat zulke beslissingen genomen moeten worden, wil de Raadvan Bestuur nog een uiterste poging wagen om, in nauw overleg metverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid, een oplossingte vinden. Voor dat doel is de hulp ingeroepen van prof.dr. P. Ros,oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van het AcademischZiekenhuis van de Vrije Universiteit. In de tussentijd zal deontwikkeling van nieuw beleid worden opgeschort en moeten artsenzich zuiniger opstellen bij het gebruik van diagnostiek en hetvoorschrijven van behandelingen. Overigens beklemtoont Blijham datde 'Durven kiezen'-operatie in eerste instantie is gericht op depatiëntenzorg en dat zowel het onderwijs als het goedeonderzoek bij het doorvoeren van de bezuinigingen zullen wordenontzien.

EH