Utrechters in Sydney


De roeiers

Orca vaardigt zes roeiers af naar de Spelen inSydney. Stuurman Merijn van Oijen, Geert Cirkel en Peter van derNoort verdedigen in de mannen Acht de gouden medaille van Atlanta.Rechtenstudente Marieke Westerhof en de afgestudeerde EvelineMeijer hebben een plaats veroverd in de vrouwen Acht.Fysiotherapeute Annemieke Eijgelaar gaat mee als reserve.

Geert Cirkel

De uitzending van de 21-jarige Geert Cirkel, tweedejaarsgeneeskunde, is de grootste verrassing. Cirkel zat twee jaargeleden al in de selectie, maar hij raakte overtraind. Hij kreeg deziekte van Pfeiffer en allerlei andere kwalen. Cirkel vond zijngezondheid meer waard dan zijn roeicarrire en hij stapte uit deselectie. Hij zette de Olympische Spelen uit zijn hoofd en richttezich op zijn studie. Terwijl zijn voormalige collega's zich eenjaar lang suf trainden, haalde Cirkel bijna al zijn vakken. In hetvoorjaar stapte hij weer in een skiff en won alles wat los vast enzat. Vrijwel direct mocht hij zijn plek in de Holland Acht weerinnemen. Cirkel beschouwt die lange ziekteperiode als hetdieptepunt in zijn sportcarrire tot nu toe. Hij omschrijft hetwinnen van de Skiffhead, de terugkeer na zijn ziekte, als hethoogtepunt. Hij zit op positie zeven in de boot en is realistischover de medaillekansen van zijn team. 'Niet heel veel', denkt hij.Maar als hem wordt gevraagd waar hij zich het meest op verheugt,zegt hij toch 'een medaille'. Hij verwacht wel Nederlandse goudenmedailles voor zeilster Margriet Mathijsse en zwemmer Pieter vanden Hoogenband. Cirkel is ervan overtuigd dat we hem op deOlympische Spelen in Athene in 2004 zullen terugzien. Hij hoopte inhet Olympisch dorp in Sydney Andre Agassi tegen het lijf te lopen,maar we weten inmiddels dat die kans niet zo groot is.

Merijn van Oijen

Stuurman van de Holland Acht is Merijn van Oijen. Ook van Oijengaat voor de eerste keer naar de Spelen. De 26-jarige Van Oijen isachtstejaars organisatiepsychologie. "Ik ben bijna klaar, maar ikben al jaren bijna klaar." Voor Van Oijen zijn de tweewereldrecords die de Acht roeide in Luzern en St. Catherins hetvoorlopig hoogtepunt in zijn sportcarriere. Een dieptepunt is hetWereldkampioenschap in Keulen waar hij door 'slecht roeien, slechtweer en een slechte organisatie' met zijn ploeg al misslagen makendop de laatste plaats belandde. Van Oijen is optimistischer danCirkel over de medaillekansen van zijn ploeg. "Zeer reeel", noemthij ze. "De kleur valt te bezien, maar niets is onmogelijk."Meedoen is leuk en de sfeer van de Olympische Spelen en de stadSydney wil hij in de week na het roeitoernooi best meemaken, maarVan Oijen verheugt zich maar op n ding en dat is het winnen van eenmedaille. Of hij er over vier jaar weer bij zal zijn, weet hij nogniet. "Dat zie ik wel na de Spelen. De kans is tien procent." Desporter die hij het liefst tegen wil komen in het Olympisch dorp isvoormalig schaatser Johan Olav Koss en die kans is gezien dehuidige bobo-status van de Noor zeker aanwezig.

Peter van der Noort

De 25-jarige Peter van der Noort zit op vijf. Van der Noortstudeert psychologie en is iets tussen tweede- en derdejaars. Meteen brede glimlach noemt Van der Noort het winnen van de Varsity1999 het hoogtepunt in zijn roeicarrire tot nu toe. Deze opmerkinglijdt tot luid gelach bij de overige Olympiagangers. Ook voor Vander Noort is het WK in Keulen een dieptepunt tot nu toe. Hij wijdtde laatste plaats aan een stuurfout van Merijn van Oijen. Ook hijhoudt zich op de vlakte over de medaillekansen van zijn ploeg."Zeker aanwezig", zegt hij. En hij verheugt zich het meest op 'deoverwinning'. Van der Noort verwacht dat hij er over vier jaar opde Spelen in Athene weer bij zal zijn. Het liefst zou hij in hetOlympisch dorp darter Raymond van Barneveld tegenkomen. Maar diegaat niet. "Darten moet Olympisch worden", vindt Van der Noort.

Marieke Westerhof

Zeker van haar plaats in de vrouwen Acht voelde MariekeWesterhof zich het hele jaar al. De 25-jarige Westerhof gaat voorde tweede keer naar de Olympische Spelen en haar voornaamste doelis om de schande van de zesde plaats in de Olympische finale vanAtlanta uit te wissen. Die klassering vindt zij het sportievedieptepunt in haar carrire tot nu toe. Hoogtepunt tot nu toe is eenbronzen medaille op haar eerste WK in Finland in 1995. Over vierjaar in Athene is Westerhof er niet meer bij. "Dit zijn mijnlaatste Spelen", zegt ze. Na Sydney wil ze haar scriptieafschrijven en dan heeft ze haar rechtenstudie af. Daarna wil zeaan het werk en gewoon af en toe eens een weekendje vrij hebben.Westerhof zit net als Cirkel op positie zeven. Ze wil geenuitspraken doen over haar medaillekansen. "Aanwezig." Maar ze gaatmaar om n reden naar de Spelen en dat is goud halen. Westerhofdenkt dat de Nederlandse mannen- en vrouwenhockeyers zeker goudgaan halen. De sporter die ze het liefst wil ontmoeten in hetOlympisch dorp is de Amerikaanse hardloper Michael Johnston.

Jurgen Swart


Programma roeien

Dames- en heren Acht: precieze tijdstippen nog onbekend.

18/9 Series dames en heren 23.30u-2.40u (8.30u-11.40u)

20/9 Herkansingen dames en heren 23.30u-1.40u (8.30u-10.40u)

22/9 Halve finales dames en heren 23.30u-3.10 (8.30u-12.10u)

24/9 Finales dames en heren 23.30u-1.50u (8.30-10.50u)

Tussen haakjes de lokale Australischetijd.


De Hockeysters

Twee rechtenstudentes selecteerde hockeybondscoachTom van 't Hek voor de Olympische Spelen. Laatste vrouw enstrafcornerspecialiste Dilliane van den Boogaard is al jaren eengewaardeerde kracht in het team. Eefke Mulder vocht zich ondanksveel blessureleed bij de laatste zestien. Maar toen ging het op hetallerlaatste moment toch nog mis.

Dilliane van den Boogaard

Haar eerste doel heeft hockeyster Dilliane van den Boogaard ditjaar al bereikt. In juli rondde de 26-jarige Van den Boogaard haarrechtenstudie af. In september moet het tweede doel worden gehaaldeen gouden Olympische medaille. "De rest is niet belangrijk", zoomschrijft zij haar Olympische missie. Van den Boogaard was er in1996 in Atlanta ook al bij. Daar wonnen de vrouwen brons. Van denBoogaard noemt dat het hoogtepunt in haar carrire. Een anderhoogtepunt was de tweede plaats op het WK in Utrecht twee jaargeleden. Hoewel het verliezen van die finale voor eigen publiektegen Australi voor de Bossche strafcornerspecialiste tevens hetdieptepunt was. Van den Boogaard is de laatste vrouw van het team."We hebben goede medaillekansen", vindt ze. Het is nog onduidelijkof ze er in Athene weer bij zal zijn. "Ik weet het niet, maar ik gahet niet redden denk ik". Een echte favoriete sporter heeft Van denBoogaard niet. Het mooiste aan de Spelen vindt zij "al dieverschillende sporters bij elkaar".

Eefke Mulder

Ook rechtenstudente Eefke Mulder, aanvalster van Kampong, werdhalf augustus door bondscoach Tom van 't Hek geselecteerd voorSydney. De 22-jarige Mulder had het hele jaar last van eenvoetblessure en miste zelfs de Champions Trophy. Van 't Hek behieldechter vertrouwen en Mulder werkte keihard aan haar herstel. Haaruiteindelijke selectie was de beloning voor anderhalf jaar afzien.Ze omschreef die selectie als het hoogtepunt van haar carrire. Detegenslagen van het afgelopen jaar noemde ze het dieptepunt. Maarhet kon nog erger. Na een krachttraining kreeg ze een beetje lastvan haar bilspier. Het leek niet ernstig en op de echo's was nietste zien. Mulder maakte zich weinig zorgen, ook doordat Van 't Hekhaar geruststelde. Een paar dagen later zette hij haar echter tochuit de selectie. Hij durfde het ook door haar blessuregevoeligheidniet aan. "Hij was bang", zegt Mulder, "voor acht wedstrijden intwaalf dagen. Ik kan me zijn twijfel wel voorstellen. Hij is debondscoach en hij moet kiezen. Maar de manier waarop viel koud opmijn dak." Mulder schudde de dagen daarna heen en weer tussenongeloof, verdriet, en woede, maar een week later is ze in iedergeval verbaal weer hersteld. "Het blijft zuur. Ik zit nu superfitthuis op de bank. Eigenlijk was die blessure al over tijdens datgesprek met Van 't Hek." Een ontmoeting met sprintster Marion Jonesin het Olympisch dorp zit er voor Mulder dus niet in. Maar ze gaatde Spelen wel volgen. "Ik ben te nieuwsgierig. We gaan met een stelvriendinnen lekker 's nachts bij de club kijken." En ze is nog jonggenoeg voor de Spelen in 2004. "Ik blijf gewoon beschikbaar. En erkomt een nieuwe bondscoach. Die kent me al."

Jurgen Swart

Programma dames hockey

17/9 Nederland-China 4.30u (13.30u)

19/9 Nederland-Zuid-Afrika 4.30u (13.30u)

20/9 Nederland-Nieuw-Zeeland 9.30u (18.30u)

22/9 Nederland-Duitsland 4.30u (13.30u)

Vanaf 24 september spelen de eerste drie van de poule tegen dedrie eerste teams uit de andere poule

29/9 Finale 11.00u (20.00u)

Alles live op tv. Samenvattingen 's ochtends en's avonds tussen zeven en negen. Tussen haakjes de lokaleAustralische tijd.


'De zeewind kan tijdens de Olympische wedstrijden heelbelangrijk worden'

Student fysische oceanografie en meteorologie WouterVerbraak verblijft al sinds november vorig jaar in Sydney. Voorzijn afstudeerscriptie onderzocht hij de zeewind in de baai waar dekomende twee weken de zeilwedstrijden worden gehouden. Verbraak iszelf sportzeiler en maakte onder meer deel uit van het Nederlandsezeezeilteam dat vorig jaar de Admiral's Cup, het officieuzewereldkampioenschap voor landenteams, won. Met zijn model voor deAustralische zeewind hoopt hij de Nederlandse Olympische zeilequipevan dienst te kunnen zijn.

Al wat gemerkt van de naderende Spelen?

"Wat dacht je. Er wordt al weken over niets anders gepraat. Hetbedrijfsleven en universiteiten liggen de hele maand plat. Vorigeweek was ik in de Blue Mountains, ten westen van de stad hier, toendaar de Olympische fakkel van dorp tot dorp ging. Het enthousiasmevan de mensen was ongelooflijk. Sport betekent hier zoveel meer danin Nederland. Op tv zie je de ene commercial na de andere. Ensteeds gaat het maar weer over de inspiratie die mensen uit sportkunnen putten. Zwemmers als Pieter van den Hoogenband en Inge deBruijn zijn echte supersterren hier."

Wat ga jezelf doen tijdens de OlympischeSpelen?

"Je zult het misschien niet geloven, maar ik ga de stad uit. Meteen huisgenoot van me trek ik de bush in. We gaan naar KakaduNational Park bij Darwin. Je hoort wel van meer mensen dat ze destad ontvluchten, maar het was niet mijn eerste keuze. Mijnoorspronkelijke plan was om de meteoroloog van de Nederlandse ploegin een boot op het water bij te staan. De organisatie van dewedstrijden heeft nu besloten om een heel strikt toelatingsbeleidte voeren. Ik kon dus helaas geen pas krijgen."

Heb je de zeilers toch nog kunnen helpen?

"Zeker. De ploeg komt hier al maanden om zich voor te bereiden.De meeste deelnemers ken ik wel, het zeilwereldje is niet zo groot.Het contact is dan ook informeel. We hebben bijvoorbeeld bij mijthuis Oud en Nieuw gevierd. Allemaal willen ze graag weten, wat ikhier te weten ben gekomen. Ze zijn heel professioneel bezig. Elkdingetje dat je meer weet dan je tegenstander kan in de race grotegevolgen hebben. De zeewind kan tijdens de Olympische wedstrijdenheel belangrijk worden. Als een zeiler die kan herkennen geeft dateen tactisch voordeel."

Wil je ooit zelf nog deelnemen aan deSpelen?

"Mijn passie gaat meer uit naar de grote zeezeilschepen. Dievaren niet Olympisch. Mijn grote droom is altijd geweest omnavigator te worden bij de Whitbread Race, die heet nu trouwens deVolvo Ocean Race. De komende drie jaar ga ik onderzoek doen aan deUniversity of New South Wales in Sydney. Dat lijkt me heel leuk,onderzoek is hier veel meer teamwerk dan in Nederland. Het isbovendien heel goed voor mijn zeilcarrire. De onderzoeksgroep heeftveel ervaring met zeilen en meteorologie. Mijn prof heeft al eerdersamengewerkt met de Whitbread Race en over anderhalf jaar is hierweer een stop over. Ook mijn onderzoek zal zich richten opweermodellen in de zeilsport. Ik ga dus mijn droom achterna."

Xander Bronkhorst