Utrechts zonnecelonderzoek haalt forse subsidie binnen

Body: 
Drie onderzoeksvoorstellen van de faculteit Bètawetenschappen en een in samenwerking met de TU Delft, krijgen samen een subsidie van 1,2 miljoen euro van de Stichting FOM en energiebedrijf Nuon. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar mogelijkheden om het rendement van zonnecellen te verhogen.

De nieuwe onderzoeksprojecten maken deel uit van het Joint Solar Programme (JSP) dat als doel heeft de kosten van zonnestroom sterk te verlagen.

In totaal werd er 3.680.000 euro toegekend aan dertien voorstellen. Aan de gehonoreerde projecten van de UU werken mee: de hoogleraren dr. Daniël Vanmaekelbergh, dr. Andries Meijerink en dr. Ruud Schropp en de wetenschappers dr. Celso de Mello Donegá, dr. Jatin Rath en dr. Wilfried van Sark.

Utrechts onderzoek heeft een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van flexibele zonnecellen. Op woensdag 24 juni opent Nuon in Arnhem een proeffabriek voor zonnecelfolie. Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, is een van de bedenkers van het concept en de productiemethode voor deze zonnecellen. De proeffabriek is de eerste Nederlandse fabriek voor de productie van flexibele zonnecellen.

(Bron: Perscommunicatie UU)