Vervolgde wetenschappers naar Nederland

Op Wageningen en Maastricht na hebben alle universiteiten hun medewerking toegezegd, al zijn de afspraken met de universiteiten van Delft, Utrecht en Rotterdam nog niet helemaal rond. De deelnemende instellingen maken ieder één tot twee werkplekken vrij per jaar. De tijdelijke aanstellingen van gemiddeld één jaar worden deels gesponsord door fondsen als het Europees Vluchtelingen Fonds, deels door de universiteiten zelf. De stichting voor vluchteling-studenten UAF mikt op gemiddeld tien onderzoekers voor ieder jaar van de drie-jarige pilot.

De onderzoekers worden geselecteerd door de Amerikaanse organisatie Scholars at Risk, die in de Verenigde Staten al tien jaar vervolgde wetenschappers ondersteunt. “Hun ervaring leert dat de helft van de uitgenodigde onderzoekers na de afgesproken periode kan terugkeren. Als de situatie in het land van herkomst niet verbetert, zoeken we mee naar een andere oplossing”, aldus een woordvoerder.

UAF-voorzitter Ruud Lubbers noemde het eerder een ‘ereplicht’ om vervolgde academici te ondersteunen. “Hoogopgeleiden worden vaker vervolgd dan anderen. Ze nemen minder snel een blad voor de mond en zijn daardoor bedreigend voor dictaturen.”

HOP