Wetenschapsdag schiet doel voorbij

Een kleine honderdvijftig faculteiten, musea, laboratoria enbedrijven in het hele land opende zondag 4 oktober de deurenvanwege de jaarlijkse nationale wetenschapsdag. De belangstellingwas ongekend groot: meer dan honderdduizend bezoekers. Maar devraag rijst of de wetenschapsdag zijn doel niet voorbij schiet.

Het karakter van de dag, die al voor de tiende keergeorganiseerd wordt in het kader van de Wetenschaps- enTechniekweek, is sterk veranderd.

In de begintijd toonden wetenschappers aan het publiek wat zijhet hele jaar uitvoerden. Dat betekende voor bezoekers een langewandeling langs de vele kamers van de faculteit. Bij thuiskomstwaren ze vier plastic tassen met folders en stencils rijker. Dieopzet was leuk voor mensen die echt geïnteresseerd waren inhet vakgebied, maar kinderen verveelden zich al gauw stierlijk.

De laatste jaren is de wetenschapsdag op veel plaatsenéén groot kinderfeest geworden. Bij Lucht- en Ruimtevaartin Delft rennen ze van pretlab naar pretlab, waar ze naar hartelustvouwen aan papieren vliegtuigjes of hun eigen vlieger in elkaarlijmen. Het kindertheater trekt volle zalen. En buiten verdringenvaders en moeders met hun kleinen zich iedere keer opnieuw wanneerer weer een 'echte raket' richting maan vertrekt.

"Het doel van de wetenschap- en techniekweek is belangstellingwekken voor techniek", zegt een woordvoerster van de organiserendestichting WeTeN. "De deelnemende instellingen hopen dat er op dezemanier meer jongeren zullen kiezen voor een bèta- entechniekopleiding."

De werkelijkheid is anders. Het aantal bezoekers is weliswaarrazendsnel gegroeid, maar de scholieren die straks een studiekeuzemoeten maken ontbreken op de wetenschapsdag. Vandaar ook dat deUniversiteit Utrecht heeft besloten om niet meer mee te doen.

Er ontbreekt nog een groep op deze wetenschapsdag: Jan met depet en zijn kroost. Het zijn voornamelijk keurige vaders en moedersdie rondstruinen, met kinderen die net gekapt zijn en in trendykleertjes zijn gehesen. De enkele vader in house -broek die zijnzoontje met haarmat vergezelt, vormt zelf een attractie. Anderekinderen draaien zich speciaal even om. Geen wonder dat het duochagrijnig snel weer buiten staat, op zoek naar een leuker oord omde zondagmiddagverveling te verdrijven.

HOP, Kees Versluis