Zuinige politiek belemmert teruggang dierproeven

Het was vooral RPF-Kamerlid en 'dierenbeschermer van het jaar1999' D. Stellingwerf die in het debat met een beschuldigendevinger naar de paarse coalitie wees. Hij rekende de zaal voor dater op dit moment niet meer dan een miljoen gulden per jaarbeschikbaar is voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven."De politiek zou meer geld voor dit soort onderzoek beschikbaarmoeten stellen."

Dat directeur M. Zuidgeest van vereniging Proefdiervrij depoliticus bijviel, wekte weinig verbazing. Maar ook prof.dr. R.Reneman, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie vanWetenschappen, beaamde dat de overheid het er lelijk bij laatzitten. "Op het miljard dat jaarlijks wordt uitgegeven aangeneeskundig onderzoek is een miljoen voor onderzoek naaralternatieven wel erg weinig."

Reneman had trouwens ook nog een ander appeltje met de overheidte schillen. Het gaat om ruim honderd apen die de afgelopen 25 jaarvoor proeven zijn gebruikt en die nu in het Rijswijkseprimatencentrum zitten opgesloten. Het voorstel om de dieren, netals andere proefdieren, na afloop van de experimenten af te makenstuitte indertijd op teveel maatschappelijke weerstand. De apenzijn nu echter veroordeeld tot eenzame opsluiting in kleine hokkenterwijl het sociale dieren zijn. Acht tot tien miljoen gulden zouvolgens de KNAW-voorman voldoende zijn om de dieren een sociaalleven te geven, maar het ministerie doet op dit moment al moeilijkover de helft van dat bedrag.

Op een suggestie uit de zaal dat wetenschappers die experimentenmet dieren uitvoeren, wellicht ook zelf de benodigde tien miljoenbij elkaar zouden kunnen brengen, ging Reneman niet in.

EH

Meer over het GDL zie "55.000 proefdieren"(Achtergrond)