Project T (Tomorrowland)

Evelien van der Kooi raadt deze week een originele, maffe film aan: Project T.

Wat raad je aan?

De film Project T (of: Tomorrowland).

Mad Max: Fury Road, Pitch Perfect 2, Jurassic World: films waarvan niemand je hoeft te vertellen dat je ze moet zien. Normaal gesproken zou ik deze rubriek ook helemaal niet gebruiken om één film aan te prijzen. Utrecht heeft immers genoeg unieke evenementen. Maar deze week maak ik een uitzondering, nadat ik gister Project T heb gezien. Een maffe film, eigenlijk. Maar wel een goede, maffe film met een relevante boodschap die de kijker direct aanspreekt. Ook een film die niet de lof krijgt die hij verdient. Dus ach, laat ik als filmwetenschapster eens de lans breken voor een film waarbij Disney daadwerkelijk een risico nam en een origineel product afleverde. Project T, dus. Of Tomorrowland, zoals hij buiten Europa heet.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?

Project T gaat over tiener Casey, die een onbekende pin tussen haar spullen vindt. Als ze de pin aanraakt, wordt ze getransporteerd naar een mysterieuze, futuristische stad. Op zoek naar antwoorden komt ras-optimist Casey in contact met voormalig wonderkind Frank Walker (gespeeld door George Clooney), die nu een oude, verbitterde man is geworden. Er is van alles mis, zowel in de futuristische stad als in onze wereld. En Casey en Frank moeten het proberen op te lossen.

Project T is een Disneyfilm is zijn puurste vorm, waarbij problemen erkend worden, maar hoop, geloof en dromen alles kunnen overwinnen. Zelfs een toekomst die compleet fucked up is, door oorlog, terrorisme en klimaatveranderingen. Project T biedt een fijn tegengeluid, na alle dystopische, post-apocalyptische rampenfilms/tv-series (Mad Max! San Andreas! The Walking Dead!). De film stelt een relevante vraag: waarom vinden we het eigenlijk zo fijn om naar the worst case scenario van onze toekomst te kijken? En waarom wordt een film als Project T, die juist een hoopvolle boodschap voor de toekomst heeft, in recensies weggezet als “kinderachtig”, “infantiel” en “positivo-kitsch”?

Waar moet ik in het bijzonder op letten?

Fun facts: regisseur Brad Bird zei ‘nee’ tegen Star Wars: The Force Awakens om deze film te maken, ondanks dat hij een enorm Star Wars-fan is. En de film is geïnspireerd door Tomorrowland, een futuristisch themagebied dat in Disney-pretparken over de hele wereld te vinden is. Dit themagebied lag Walt Disney nauw aan het hart: het was een uiting van zijn optimistische kijk op innovatie en vooruitgang.

Wat, waar, wanneer?

Project T, in alle Utrechtse bioscopen! 

Tags: cultuurtip

Advertentie