De ‘tank’ van Denise Montagne

Denise Montagne is aio bij het IRAS (Institute of Risk Assessment Sciences) en werkt in een uithoek van De Uithof; Jenalaan 18d. Het instituut houdt zich bezig met epidemiologisch onderzoek en Denise valt onder de afdeling ‘Environmental sciences’.

Het schattige autootje wordt liefkozend ‘Tank’ genoemd. Dat is een verwijzing naar de letters op de kentekenplaat, TNK, en zijn ‘robuuste’ uitstraling. Hij is overgenomen van een particulier uit Londen, vandaar ook het stuur aan de andere kant. Vanwege de strenge milieuwetgeving rijden veel mensen in het centrum van Londen met elektrische auto's. Tank zit vol geavanceerde technologie waarmee luchtmetingen kunnen worden verricht. “We hebben hem nu een paar maanden. Hij is zo geschikt omdat het een elektrische auto is, dus wanneer we meten hoeven we geen rekening te houden met de eigen uitstoot. We meten concentraties van roet, ultra fijnstof en ozon. Het gaat vooral om verkeersgerelateerde luchtverontreiniging.”

De auto heeft een actieradius van zeventig kilometer. Echt lange afstanden kunnen er dus niet mee worden gereden. “Het plan is nu dat we gaan meten in Rotterdam en Amsterdam en hij zal daar heen gesleept worden. We hebben per stad tachtig locaties in gedachten, waar we een half uur zullen meten. De locaties lopen uiteen, van drukke kruispunten tot verlaten achteraf weggetjes. Het weerstation op het dak houdt rekening met de verschillende weersomstandigheden. Het doel is om met alle gegevens die we dan hebben verzameld een model te maken, waarmee kan worden voorspeld wat de luchtverontreiniging op een bepaald adres is.”

Tags: de werkplek

Advertentie