Het stukje Mars van Maarten Kleinhans

Welkom op Mars. Of nou ja, beter gezegd: de stroomgoot waarin het landschap van Mars is nagebootst. “Ik werk met water en zand.” zegt Maarten Kleinhans, universitair hoofddocent aardwetenschappen.

Hij houdt zich sinds 2006 bezig met onderzoek naar ‘dynamiek aan het aardoppervlak’: “We onderzoeken met deze stroomgoot wat er met het Marslandschap gebeurt bij een catastrofale overstroming. We bootsen na in 5 tot 500 minuten, wat op Mars in 5 tot 5000 jaar gebeurt.”

Naast het onderzoek naar het Marsoppervlak – wat niet zo heel veel praktisch nut heeft “… maar waar wel veel vraag naar is!” – doen Maarten en zijn aio’s ook onderzoek naar rivieren: “De bochten van slingerende rivieren bleken erg moeilijk na te bootsen. Er is wereldwijd 60 jaar onderzoek naar gedaan en wij hadden de primeur, het is ons gelukt!” Tijdens het fotomoment gebeurt er wat onverwachts, de waterstroom krijgt meerdere vertakkingen. Maarten is blij verrast: “Dat is het mooie van experimenten, je weet niet van tevoren wat er gaat gebeuren.” Zijn fascinatie? “Die mooie patronen van zand en water. Een computermodel kan dat niet nabootsen en de natuur doet het gewoon. Ik wil weten hoe het werkt!”

Tags: de werkplek

Advertentie