De werkplek: de gezellige kamer van Liesbeth Enneking

Op het bureau  van  postdoc Liesbeth Enneking liggen twee versies van haar proefschrift over claims van mensen uit ontwikkelingslanden naar westerse bedrijven: het volledige boekwerk van bijna 700 pagina’s en de ‘vrienden-en-familie-versie’.   “

"Soms kan ik ook nog niet echt bevatten dat ik dit helemaal heb geschreven, maar voor mijn omgeving is het wel goed dat het zo’n pil is: zien ze tenminste waarvoor ik zo lang onbereikbaar ben geweest.” lacht mr. dr. Liesbeth Enneking. Zij is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Utrecht Centre for Accountability and Liability Law (UCALL), en werkt daarnaast als universitair docent internationaal privaatrecht bij het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht.

“Ik geef het mastervak ‘Internationaal privaatrecht’ en dat vind ik ontzettend interessant: het draait onder meer om de vraag ‘wanneer is welk recht van toepassing?’, een vraag die steeds relevanter wordt in onze globaliserende wereld. Want wat als een Nederlandse man wil scheiden van een Marokkaanse vrouw of wat als er sprake is van contractbreuk tussen een Nederlander en een Duitser - welk rechtssysteem moet dan worden toegepast? Dat is de kern van het Internationaal Privaatrecht.” 

Enneking promoveerde in 2012: “Mijn onderzoek richtte zich op een tendens die in de afgelopen twintig jaar is ontstaan: mensen uit ontwikkelingslanden die naar een westers land stappen om daar een schadeclaim in te dienen tegen de moedermaatschappij van een multinational. Om het zo kort mogelijk te zeggen: ‘Shell in Nigeria’, dat doet meestal wel een belletje rinkelen. In 2006 schreef ik mijn masterscriptie en daarin was het nog allemaal puur hypothetish ‘‘wat als er zo’n procedure zou worden aangespannen tegen een Nederlandse multinational?’, maar in 2008 brachten Nigeriaanse boeren voor de rechtbank Den Haag een zaak aan tegen Shell over olielekkages in de Nigerdelta. Toen werd het ineens werkelijkheid en kon ik deze casus gebruiken voor mijn promotieonderzoek.” 

Ondertussen verwerft Enneking meer en meer bekendheid als deskundige op het gebied van dit type grensoverschrijdende aansprakelijkheidszaken tegen multinationals: de BBC, Radio1, NRC Handelsblad, EenVandaag, de Tweede Kamer, je kunt het zo gek niet bedenken of ze is er wel eens opgeroepen als expert. “Dat is cool natuurlijk, maar vaak is het de hype van de dag en staat de telefoon één dag roodgloeiend - als er een uitspraak in een bepaalde rechtszaak is gedaan bijvoorbeeld - en dan gaat de storm weer liggen.” 

Tags: de werkplek

Advertentie