De werkplek: De ontvangstruimte van Marcel Flantua

“Ik kwam ooit bij de universiteit terecht, voor een baan van twee maanden. Het is iets uitgelopen, want dat is nu 26 jaar geleden.” Marcel Flantua lacht en vertelt enthousiast over zijn werk. Flantua is receptionist en beveiligingsmedewerker.

Hij is elke dag van half acht ‘s ochtends tot half vier ‘s middags te vinden op zijn plekje; de receptie van Trans 10. Alhoewel, wie denkt dat zijn werkplek slechts die paar vierkante meter beslaat, heeft het mis. “Dit is de receptie van de Korte Nieuwstraat 2 en 4, Domplein 28, Trans 2, 4, 6, 8, 10, 12 en 14, en Achter de Dom 13, 20, 22, en 24. Je kunt me dus bijna overal tegenkomen!”

Een rustig interview zit er niet in. Als het niet een rinkelende telefoon is, dan zijn het wel de mensen die aan de balie komen die zijn aandacht vragen. Hij wijst ze de weg, leent sleutels of dienstfietsen uit, verstrekt kantoorartikelen en beantwoordt allerhande vragen. Hij neemt zijn werk serieus; het dienstrapport wordt ook tijdens ons gesprek gewoon bijgehouden.

De goedlachse Flantua houdt van het gezellige contact met zijn directe collega’s en de medewerkers die in de gebouwen hun werkkamers hebben. Dat hij wel van een praatje  en een grapje houdt, is onmiskenbaar. Ik vraag hem hoe het beeld van die hond hier terecht is gekomen: “Die stond op een dag op de stoep, hier ergens op de Trans. het was toen kort voor koninginnedag en toen heb ik ‘m maar mee naar binnen genomen.  Ik was bang dat hij anders door de ruit zou gaan. Bleek die later van een overbuurvrouw te zijn. Het was een cadeau geweest en omdat ze het een lelijk ding vond, had ze hem aan straat gezet. Nou en nu staat hij hier alweer twee jaar. Nu het weer kouder wordt krijgt hij trouwens z’n muts op en we hebben ook een jasje voor hem, maar die doen we pas aan als het echt winter is.” 

Tags: de werkplek

Advertentie