De witte bloedcellen van Tessa van Kempen

Body: 

Tessa van Kempen is promovenda in het Laboratory of Translational Immunology, waar ze onderzoek doet naar artritis psoriatica. 

Tessa van Kempen is promovenda in het Laboratory of Translational Immunology, waar ze onderzoek doet naar artritis psoriatica. 

Wie ben je en wat doe je?
"Mijn naam is Tessa van Kempen, ik ben tweedejaars promovenda in het Laboratory of Translational Immunology (LTI). Het doel van mijn PhD-onderzoek is het ontrafelen van moleculaire ziektemechanismen van artritis psoriatica. Van de mensen die aan psoriasis lijden, krijgt tien tot twintig procent naast huidproblemen ook gewrichtsontstekingen. Dat noemen we artritis psoriatica. De vraag is wat het verband is tussen deze twee verschijnselen.

"In het ziekteproces van artritis psoriatica speelt het afweersysteem een grote rol. Het afweersysteem bestaat uit diverse witte bloedcellen - in het buisje op de foto is het een laagje tussen de de gele en witte vloeistof in. Met het apparaat op de foto kunnen we de rode van de witte bloedcellen scheiden. Ik richt me voornamelijk op de cellen die het immuunsysteem aanzetten. Deze cellen sturen het immuunsysteem aan om actief infecties te bestrijden of ontstekingen te remmen. In artritis psoriatica is dit proces waarschijnlijk verstoord. Door beter inzicht te krijgen van deze processen hopen we nieuwe targets te vinden, die kunnen fungeren als aangrijpingspunt voor nieuwe medicijnen."  

Waar is deze werkplek?
Op de eerste en tweede verdieping van het Wilhelmina kinderziekenhuis. Laboratory of Translational Immunology zit overigens ook aan de AZU kant. Artritis psoriatica patiënten worden ook aan de AZU kant behandeld door collega’s binnen de klinische afdeling waar ik ook bij hoor (divisie interne geneeskunde en dermatologie).  

Wat is er bijzonder aan deze werkplek of aan jouw onderzoek?
Ik vind het erg bijzonder dat ik als bindende persoon functioneer tussen basaal en klinisch onderzoek. Binnen het LTI zijn er veel mensen met basale immunologiekennis, maar er zijn ook grotere patiënt cohort studies gestart. Ik hoor op die manier van beide kanten nieuwe informatie die ik verwerk in mijn onderzoek, om zodoende de vertaalslag te kunnen maken tussen basaal en klinisch onderzoek. 

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail