De wespennesten van Fenneke Sysling

Fenneke Sysling is postdoc bij de afdeling Cultuurgeschiedenis. Het uitzicht vanuit haar kamer op de muur van een historisch pand in de binnenstad biedt verrassend veel mooi zicht op de ‘natuur’, van wespennesten tot ei-stelende kraaien.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Fenneke Sysling en ik werk als postdoc bij de afdeling cultuurgeschiedenis. Ik doe onderzoek naar de hoe mensen wetenschappelijke ideeën en technologie gebruiken om nieuwe aspecten van zichzelf te leren kennen, van de negentiende eeuw tot de smartwatches van nu. Ik kijk dus hoe wetenschap en technologie in de huiskamer terechtkwamen en mensen het gebruikten om hun leven vorm te geven of iets over zichzelf te leren.

"Neem bijvoorbeeld de introductie van de weegschaal in het huishouden in het begin van de twintigste eeuw: dat leerde mensen om op gezette tijden met hun gewicht en gezondheid bezig te zijn. Ik ben benieuwd hoe dat hun leven veranderde, net zoals moderne 'wearables' zoals smartwatches die meten hoeveel stappen je per dag neemt of hoe goed je slaapt, dat doen.”

Waar is deze plek?
“Dit is de binnenplaats achter Drift 6. Als het lekker weer is, zitten mensen hier te lunchen of te vergaderen.”

Wat is er bijzonder aan deze plek?
“Vanuit mijn werkkamer kijk ik uit op de binnenplaats, die nu met al die bloemen op zijn mooist is. Ik kijk ook aan tegen de blinde bakstenen muur erachter. Dat klinkt niet bijster aantrekkelijk, maar het is een muur van een historisch pand en er gebeurt van alles.

"Er zit een wespennest in en dit voorjaar ook vogelnesten. Een paar maanden geleden vloog er een kraai in een van die nesten, gapte een ei en vloog met het ei in zijn bek weer weg. Een klein natuurdrama aan de Drift. Als ik naar buiten staar houd ik mezelf wel eens in de waan dat dat helpt bij het wetenschappelijk proces.”

Advertentie