Oliebollen

Body: 

Het is weer bijna oliebollentijd. En die oliebollen ga je natuurlijk zelf bakken want zelfgebakken oliebollen zijn niet alleen lekkerder maar in deze onzekere tijden ben je ook nog eens een stuk voordeliger uit. Een nieuwe wetenschapskraker.

Het is weer bijna oliebollentijd. En die oliebollen ga je natuurlijk zelf bakken want zelfgebakken oliebollen zijn niet alleen lekkerder maar in deze onzekere tijden ben je ook nog eens een stuk voordeliger uit. Een nieuwe wetenschapskraker.

Vraag 17. Waardoor komen de oliebollen in een pan met kokende olie boven drijven?
a  Door vochtverlies
b. Door uitzetting van gas
c. Door convectie in de olie

Bron: Nationale wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het juiste antwoord op vraag 16 Waarom slaat bier in plastic glazen zo snel dood?
a. Plastic is waterafstotend
b. Plastic neemt koolzuur op
c. Plastic is altijd een beetje vet

Antwoord A is juist.
Plastic is waterafstotend, met een wetenschappelijke term hydrofoob. Daardoor ontstaan er op schoon plastic grotere bellen dan op schoon glas. Een simpel proefje met een velletje plastic en een strookje glas in een glas bier toont dat snel aan; er vormen zich op het plastic veel grote koolzuurbellen. Maar wat is het verband tussen de grootte van de koolzuurbellen en het bierschuim?
Hoe fijner de bellen, hoe dikker het schuim. Dik schuim bestaat uit heel veel kleine belletjes. Als de grote bellen vanuit de bodem van een plastic bierbeker opstijgen maken ze de fijne schuimstructuur van de schuimkraag kapot. Grote bellen in de schuimkraag versnellen de drainage van de vloeistof tussen de bellen, waardoor die bellen makkelijk knappen. Zo wordt de stabiliteit van het schuim verstoord, het wordt onregelmatig en zakt uit, zoals dat in horecatermen heet. Waterafstotendheid van plastic doet de schuimkraag de das om.

Facebook Twitter Whatsapp Mail