Henk Dijkstra ontvangt dik zeven ton voor Caraïbisch onderzoek

Een scriptieprijs voor alumna Astrid Grootson, project Voedselwinning valt in de prijzen en vijf UU'ers worden lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een overzicht van universitaire prijzen in een nieuwe aflevering van Hiep Hiep Hoera.

18-jarige Charlotte Fontijne wint UU-essaywedstrijd

Charlotte Fontijne heeft de essaywedstrijd Vrijheid geef je door 2014 gewonnen. Haar essay De zang van een vrije zwaan stak er met kop en schouders bovenuit. De wedstrijd is georganiseerd door de Universiteit Utrecht en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn gevraagd hun visie op vrijheid te geven. Als prijs krijgt Charlotte een cheque van 500 euro, ook heeft ze tijdens het Bevrijdingsfestival Drenthe op 5 mei geluncht met premier Rutte.

Het essay De zang van een vrije zwaan, net als de essays die als tweede en derde zijn geeindigd, is te lezen in Dagblad van het Noorden.


Twee Heinekenprijzen voor de UU

De Utrechtse onderzoekers Celia Berkers (foto links) en Irene van Renswoude (foto onder) slepen elk een Heineken Young Scientist Award van 2014 binnen. Deze prijs heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) uitgereikt en is een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers. De onderzoekers krijgen een kunstwerk en 10.000 euro.

Berkers krijgt de prijs voor Biochemie en Biofysica 2014 voor haar onderzoek naar de werking van het proteasoom. Dit is een structuur in de cel die eiwitten afbreekt. Sinds september werkt Berkers bij het Bijvoet Center for Biomolecular Research van de Universiteit Utrecht.

Van Renswoude ontvangt de Award voor de Historische Wetenschap 2014 voor haar onderzoek naar de geschiedenis van de vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen. De onderzoeker werkt als postdoc bij het Huygens ING en voorheen bij de faculteit Geesteswetenschappen.


Oud-promovendus UU wint Nederlandse muziekgeschiedenis prijs

Pedro Memelsdorff, musicoloog en rector van de Schola Cantorum Basiliensis in het Zwitserse Basel, ontvangt de prestigieuze Jan Pieter Heije Prijs. De musicoloog promoveerde eerder cum laude aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft de prijs toegekend gekregen vanwege zijn proefschrift The Filiation and Transmission of Instrumental Polyphony in Late Medieval Italy: the Codex Faenza 117.

Elk jaar wordt de Jan Pieter Heije Prijs uitgereikt aan een promovendus die een excellent proefschrift heeft geschreven over de Nederlandse muziekgeschiedenis.


Scriptieprijs voor alumna Astrid Grootson

Afgestudeerde Astrid wint de Dr. Joachim Wolff Scriptieprijs met haar thesis die ze schreef als masterstudente Kunstbeleid & Management: Samen voor ons eigen. Astrid krijgt 2000 euro en de mogelijkheid om de scriptie te bewerken voor digitale publicatie.

Voor deze scriptie deed Astrid een evaluatieonderzoek naar onder meer de Cineville-pas, een pas voor filmhuizen. Ze onderzocht wat voor effect de marketing heeft gehad op de Amsterdamse filmtheatersector. Zo stelde ze vast dat de 'kwetsbare film' steeds populairder wordt, de bezoekersaantaalen van bioscopen stijgen, er jonger publiek wordt aangetrokken en dat de Cineville-pas concurreert met de Pathé Unlimited Card.


Utrechtse uitvinding wint Bio Art & Design Award

Als een van de drie winnaars is het project Voedselwinning uit giftig afval gekozen voor de Bio Art & Design Award van 25.000 euro. Het project wordt begeleid door de Utrechtse hoogleraar microbiologie Han Wörsten en de Oosterijkse Julia Kaisinger en Katherina Unger.

De onderzoekers stellen voor om de 280 miljoen ton plastic afval die we jaarlijks produceren, om te vormen tot humus voor eetbare paddenstoelen. Het project geeft een volledig nieuwe kijk op de productie van voedsel en vormt een goed voorbeeld van het onderzoek binnen het nieuwe Utrechtse Focusgebied Future Food Utrecht. 


Vijf nieuwe leden KNAW van de UU

Carel FaberDe KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) heeft vijf nieuwe leden gekozen afkomstig van de Universiteit Utrecht: Carel Faber, Alexander van Oudenaarden, Tanja van der Lippe, Albert Heck en Paul 't Hart. In totaal heeft KNAW zeventien nieuwe leden gekozen.

Alexander van OudenaardenCarel Faber werkt binnen de algebraïsche meetkunde. Hij houdt zich vooral bezig met de zogeheten modeliruimten van krommen, die in verschillende onderdelen van de wiskunde een rol spelen. Paul 't Hart opereert op het grensvlak van bestuurskunde, politicologie en psychologie. Op het moment doet hij onderzoek naar publiek leiderschap. Albert Heck doet onderzoek naar de werking en eigenschappen van eiwitten. Tanja van der LippeHeck brengt in kaart hoe de eiwitten samenwerken, en hoe ze actief of inactief worden. Dat levert ook een beter zicht op de effectiviteit van geneesmiddelen. Tanja van der Lippe onderzoekt de relatie tussen werk en gezin. Van der Lippe geeft een geheel nieuwe draai aan het onderzoek door inzichten uit de sociologie, economie, en psychologie te combineren. Alexander van Oudenaarden doet onderzoek naar de manier waarop cellen netwerken van genen en eiwitten gebruiken om beslissingen te maken.

Paul 't HartLeden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van 'peers' binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde.

 


Albert HeckTwee UU-onderzoekers verkozen tot EMBO leden

Albert Heck is ook gekozen, samen met Ineke Braakman, tot nieuwe leden van EMBO. Lidmaatschap van de Europese KNAW is voor wetenschappers in de life sciences met een uitmuntende staat van dienst. Dit jaar werden 106 nieuwe leden gekozen uit 17 landen, van wie vier uit Nederland komen.  Twee van hen doen onderzoek in Utrecht.

Ineke Braakman

 

Heck en Braakman onderzoeken de eiwitten in de cellen van het menselijk lichaam. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor al onze levensprocessen en daarmee voor onze gezondheid.  

 


Henk Dijkstra ontvangt geld voor onderzoek klimaatverandering in Cariben

Henk DijkstraHenk Dijkstra, van het departement Natuur- & Sterrenkunde, heeft een toekenning gekregen van 720.000 euro voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op ondiepe kustgebieden van de CaraÏben. Het geldbedrag is uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO heeft 5 miljoen euro voor CaraÏbisch onderzoek verdeeld over negen onderzoeksprojecten op het gebied van biodiversiteit, geologie en maatschappij, waaronder twee projecten van de faculteit Geowetenschappen van de Univeristeit Utrecht.

Dijkstra en zijn collega's onderzoeken de effecten van de zeespiegelstijging op kalvormende algen. Deze algen zijn verantwoordelijk voor de kalsedimenten in de ondiepe baaien van vele CaraÏbische eilanden.


Bert van der Zwaan lid Raad van Bestuur LERU

Rector magnificus van de Universiteit Utrecht Bert van der Zwaan is toegetreden tot de Raad van Bestuur van de League of European Research Universities (LERU).

De LERU is een gerenommeerd internationaal onderzoeks- en onderwijsnetwerk, en omschrijft zichzelf als 'toegewijd aan de waarden van hoogkwalitatief onderwijs in een omgeving van internationaal wedijverend onderzoek'. LERU is opgericht in 2002 en heeft momenteel 21 leden.


Ragweek Utrecht haalt geld op voor goede doelen

Ragweek UtrechtDe studenten van de Ragweek Utrecht hebben maar liefst 9094,08 euro opgehaald om te besteden aan goede doelen. Het mooie bedrag gaat naar Free a Girl en Vrienden Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De Ragweek is een jaarlijks terugkomende week waarin studenten zich inzetten voor goede doelen. Ook dit jaar hebben meer dan vijftig studie-, studenten- en studentensportverenigingen meegedaan aan dit initiatief. 

Advertentie