Hiep hiep: Utrechtse studente genomineerd als Miss India-Holland

Body: 

Studenten scoren op veel terreinen. De één maakt kans op de titel Miss India-Holland, de ander dingt mee als lid van de sportploeg van het jaar. Natuurlijk zijn er ook weer veel scriptieprijzen gewonnen en weten bèta-onderzoekers subsidies van meer dan een miljoen binnen te halen.

Studenten scoren op veel terreinen. De één maakt kans op de titel Miss India-Holland, de ander dingt mee als lid van de sportploeg van het jaar. Natuurlijk zijn er ook weer veel scriptieprijzen gewonnen en weten bèta-onderzoekers subsidies van meer dan een miljoen binnen te halen.

WK-roeiteam Kaj Hendriks genomineerd als sportploeg van het jaar
De Utrechtse student en toproeier Kaj Hendriks mag 17 december naar het NOC*NSF Sportgala. De vier-zonder (Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken) die bij het WK roeien de titel in de wacht sleepten, is genomineerd als sportploeg van het jaar. Zij nemen het op tegen de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen en de mannen achtervolgingsploeg schaatsen (Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen).

Studente dingt mee naar titel Miss India-Holland
Manisha Grewal is studente Geneeskunde en doet ook nog een master Psychologie. Komende maand zal zij actief zijn op een heel ander gebied. In januari doet ze mee aan de Miss India-Holland verkiezing. De in Utrecht geboren studente kan meedoen, omdat haar vader uit India komt. De verkiezing is verbonden aan een goed doel. In het geval van Manisha is dat Plan Nederland. De winnaar van de verkiezing vertegenwoordigt een jaar lang de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland en mag meedoen aan de Indian Princess International verkiezing in Thailand.

Alumna beste blogger in Viva400
Juriste en fotograaf, Charlotte Meindersma (26 jaar, oud-student UU) van Charlotte's Law won de Viva400 in de categorie Online. Charlotte viel als juriste op tussen de vele mode- en lifestylebloggers in haar categorie. Door haar eigenzinnigheid haalde ze genoeg stemmen binnen om aan de vakjury voorgelegd te worden die haar tot winnaar in de categorie Online kozen: "Je maakt wetgeving toegankelijker voor ondernemers met je blog en maakt juridische materie behapbaar."

Noortje Jacobs wint Descartes-Huygens Scriptieprijs
De Utrechtse alumnus Noortje Jacobs won zaterdag 30 november de Descartes-Huygens Scriptieprijs voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis 2013. Ze kreeg die voor haar masterscriptie Which Principles, Doctor? The early crystallization of clinical research ethics in the Netherlands, 1947-1955, waarop ze vorig jaar afstudeerde bij de onderzoeksmaster History and Philosophy of the Sciences and the Humanities. Noortje vroeg zich in haar scriptie af in hoeverre het wetenschappelijk onderzoek zich laat leiden door medisch-ethische normen. Uit haar onderzoek blijkt dat de medici druk van buiten nodig hebben om hun ethische normen, bijvoorbeeld over dierproeven, bij te stellen. De prijs, bestaande uit 750 euro en publicatie van de scriptie in artikelvorm in het wetenschapshistorische tijdschrift Studium, is een initiatief van Gewina, het Belgisch-Nederlandse genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis. De prijs is mogelijk gemaakt door het Descartes Centre voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag.

Katharina Manteufel genomineerd voor Volkskrant IISG Scriptieprijs
Katharina Manteufel, studente Cultuurgeschiedenis, is genomineerd voor de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis. Haar scriptie ‘Zullen wij […] Malkanderen de hant niet bieden’. Policies of Asylum Care for the Insane in 17th and 18th-Century Dordrecht hoort bij de beste drie inzendingen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 10 december. De drie kanshebbers zijn gekozen uit 34 inzendingen. De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de inzendingen. De prijswinnaar krijgt 1500 euro, de beste scriptie krijgt aandacht in de Volkskrant en op de website van het IISG. Begin september won Manteufel ook de facultaire scriptieprijs van Geesteswetenschappen voor de scriptie met de grootste maatschappelijke relevantie

Eerst ERC-Consolidator Grant voor Jan Broersen
Jan Broersen van Informatica is de eerste UU’er die een Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangt van de European Research Council. Hij krijgt deze voor zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen. Kunstmatige intelligentie is zo succesvol, dat steeds complexere taken worden uitbesteed aan autonome, intelligente systemen, van handelen op de beurs tot het besturen van auto’s. Nóg complexere systemen zijn in aantocht, zoals drones die zelf kunnen beslissen om tot de aanval over te gaan. De Consolidator Grant is een nieuwe variant naast de Starters Grant en de Advanced Grant van de ERC.

FOM subsidieert nano-onderzoek met 2,3 miljoen
Daniël Vanmaekelbergh van Scheikunde leidt een onderzoek naar het effect van nanostructurering op elektronische materialen. Voor dit programma heeft Stichting FOM een subsidie van 2,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Binnen dit programma zullen fysici van de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit Eindhoven samenwerken. Ze kijken specifiek naar klassieke tweedimensionale halfgeleiders met nanostructurering in de vorm van een honingraat.

Prijzenregen UU-studenten bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Arne Hillebrand (Universiteit Utrecht) ontving op 29 november de NGI Informatie Scriptieprijs van 5000 euro voor Informatica en Informatiekunde van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem. Arne bekeek hoeveel mensen zich tegelijk zouden kunnen bewegen in het Centraal Station Utrecht en ontwikkelde hiervoor een succesvol rekenmodel (algoritme).

Niels Terpstra, student Internationale Betrekkingen heeft bij dezelfde KHMW de J.C. Baak Prijs 2013 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar rechtspraak in Afghanistan. Hij vroeg zich af waarom de informele rechtspraak, bijvoorbeeld door dorpsraden, in Kunduz nog altijd gemeengoed is Niels ontving de prijs van 2000 euro op 29 november in Haarlem.

Op dezelfde dag ontvingen vier topstudenten in exacte en technische vakken van de Universiteit Utrecht een aanmoedigingsprijs van 500 euro. De winnaars zijn: Jan-Willem van Ittersum (Wiskunde en Technische Wiskunde), Troy Figiel (Natuurkunde en Technische Natuurkunde), Yvonne Grobben (Scheikunde) en Angelo Mekenkamp (Informatica en Technische Informatica). Jan-Willem van Ittersum behoort met een gemiddelde van een 9,7 tot de vier besten van Nederland.

Toxicoloog Raymond Pieters wint RAAK Award 2013
Raymond Pieters (toxicoloog bij de Universiteit Utrecht en lector Innovatieve testmethoden bij Hogeschool Utrecht) heeft samen met Cyrille Krul (bijzonder lector Alternatieven voor dierproeven bij Hogeschool Utrecht en programmamanager Vervanging dierproeven bij TNO) de eerste RAAK Award 2013 gewonnen. De prijs is voor het project NAT-test, een alternatieve testbatterij voor de veiligheid en werking van natuurlijke stoffen. Dit project valt onder verantwoording van de hogeschool en er wordt samengewerkt met onder meer de faculteit Diergeneeskunde (IRAS), de WUR en Danone-Nutricia.

Vier winnaars Utrecht Valorisation Challenge
Vier Utrechtse promovendi kregen vrijdag 15 november een sponsorbijdrage van 1000 euro voor het drukken van hun proefschrift. Zij hadden samen met 104 andere promovendi een vragenlijst ingevuld over de maatschappelijke relevantie en potentiële impact van hun onderzoek. De vier winnaars zijn Mariska den Hartogh (UMC Utrecht) die onderzoek doet naar borstsparende behandeling van borstkanker door middel van MRI gecontroleerde bestraling. Pieter Baay (faculteit Sociale Wetenschappen) met zijn onderzoek naar de jeugdwerkloosheid en het identificeren van mechanismen waarmee werkzoekenden profiteren van hun onderscheidende vaardigheden. Marjolein Derks (faculteit Diergeneeskunde) die onderzoek doet naar de effectiviteit van het advies van de dierenarts en de bedrijfseconomische gevolgen. En tenslotte Steven Woudenberg ( FNWI ) met zijn onderzoek en ontwikkeling van een monitoringsysteem dat ook klinische beslissingen ondersteunt voor de detectie van vogelgriep bij pluimvee.

VET-FICIENCY wint StudentsInc Award
Studentondernemers haalden al hun ondernemingskwaliteiten uit de kast tijdens de strijd om de StudentsInc Award op 19 november. Circa 60 studenten deden mee. De hoofdprijs van  1000 euro werd gewonnen door VET-FICIENCY. Dit team presenteerde het beste businessconcept dat ingaat op de digitalisering van het verouderde apotheeksysteem van dierenartsen. Durable Fencing sleepte de tweede prijs van 500 euro in de wacht voor het beste team. De leden willen in Afrika de huidige -niet milieuvriendelijke- houten palen vervangen door milieuvriendelijke hekwerkbalken. De gratis toegang voor Startup Weekend Utrecht aankomend weekend ging naar het meest creatieve concept van Statistiekhulp.nu, dat een e-learning omgeving biedt ter ondersteuning van universitaire studenten die statistiekvakken volgen.

Artikelprijs voor Eddie Brummelman
Het onderzoekscentrum CAS staat voor Utrecht Centre for Child and Adolescent Studies. Tijdens de CAS-researchdag op 19 november is de winnaar bekend gemaakt van de jaarlijkse artikelprijs. Dit keer ging de prijs naar Eddie Brummelman, promovendus bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie. Zijn artikel On feeding those hungry for praise: Person praise backfires in children with low self-esteem', werd als winnende naar voren geschoven vanwege zijn combinatie van praktische en theoritische inslag. Het artikel van Brummelman gaat over het geven van complimenten aan kinderen met weinig zelfwaardering.

Psychologe Myrthel Dogge wint Unilever Research Award
De Utrechtse Myrthel Dogge van researchmaster Social and Psychology is door de Universiteit Utrecht voorgedragen als winnaar voor de Unilever Research Prijs van 2500 euro. Elke universiteit schuift zijn eigen talent naar voren en kijkt daarbij naar de originaliteit van het onderzoek. Myrthel heeft 28 november een cheque ontvangen ter waarde van 2500 euro en een exemplaar van ‘The Ovum’, een sculptuur in glas van kunstenares Elly Rosseel uit Soest. De impressie geeft een opengebroken ei weer: symbolisch voor de ontwikkeling van het nog niet ontsproten talent in het ei dat daarbuiten tot bloei kan komen. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail