Rechten eert opmerkelijke student en docent

Bij de start van het collegejaar eert studievereniging JSVU de beste docent, het talent en de meest opmerkelijke student. Bij Geesteswetenschappen zijn boeken en artikelen bekroond, terwijl bij Diergeneeskunde geld voor onderzoek is binnengehaald. Hiep hiep hoera.

Adriaan Dorresteijn beste rechtendocent
Adriaan Dorresteijn, hoogleraar Internationaal Ondernemingsrecht, is uitgeroepen tot rechtendocent van het jaar 2013. Winnaar van de titel docent-talent van het jaar is Alyssa Bos geworden, docent op het gebied van Staats- en Bestuursrecht. Dit maakte studievereniging JSVU bekend tijdens het collegestartschot voor de eerstejaarsstudenten op dinsdag 3 september in de Janskerk. De rechtendocenten gaan nu een gooi doen naar de universitaire titel die bij de dies wordt bekendgemaakt.

Carrie van der Kroon meest opmerkelijke rechtenstudent
Naast deze docentprijzen is er ook een prijs voor de meest opmerkelijke rechtenstudent. Deze Katadreuffe-prijs is ingesteld door hoogleraar Privaatrecht Ivo Giesen nadat hij docent van het jaar werd. Voor de editie 2012-2013 koos de jury Carrie van der Kroon. Carrie, masterstudent Legal Research, werkt volgens de jury hard en heeft zich enorm ingezet voor studievereniging Sirius van het Utrecht Law College. Daarnaast heeft ze jarenlang vrijwilligerswerk gedaan voor het Nationaal Jeugddebat waar ze nu hoofdtrainer is. Ze werkt nu als freelance trainer, facilitator en presentator. Niet alleen buiten de studie is ze actief, ze heeft ook al wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en zet zich belangeloos in voor haar multidimensionale onderzoeksproject naar de perceptie van de rechten van kinderen. Rode draad is haar grote belangstelling voor kinderrechten wat blijkt uit haar werk bij onder meer Unicef en Defence for Children International. Aan de Katadreuffe-prijs is een geldbedrag van 500 euro verbonden, alsmede een exemplaar van de roman Karakter van Bordewijk waarin Katadreuffe de hoofdrol vertolkt. Het boek is voorzien van een persoonlijke opdracht van Ivo Giesen.

Mathieu Segers wint Prinsjesboekenprijs
De Utrechtse historicus Mathieu Segers heeft met zijn boek Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van het seizoen 2012-2013 gewonnen. De jury noemt het boek van Segers een verrassend en soms onthutsend boek dat bevestigt dat de Europese integratie minder gepland is verlopen dan vaak wordt voorgesteld. Reis naar het continent is volgens de jury een uiterst relevant boek voor iedereen die de Europese context van Nederland wil begrijpen. Deze prijs benadrukt het belang van boeken over de nationale politiek en de kwaliteit ervan helpen bevorderen. Voor de prijs kwamen alle non-fictie boeken in aanmerking over een Nederlands politiek onderwerp, verschenen in de periode juli 2012 - juli 2013. De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde waaraan een geldbedrag is verbonden van 2500 euro. Aan de prijs werken tal van uitgeverijen mee.

Economisch historici winnen prijs voor beste artikel
Ewout Frankema en Marlous Waijenburg hebben de fameuze Arthur H. Cole Prize gewonnen voor hun artikel Structural Impediments to African Growth? New Evidence from Real Wages in British Africa, 1880-1965. Dit artikel is door de redactie van het Journal of Economic History uitgeroepen tot beste artikel in hun tijdschrift dat serd gepubliceerd tussen juni 2012 en juni 2013. Frankema is hoogleraar Rural and Environmental History aan de Wageningen Universiteit en is één dag in de week werkzaam als economisch historicus aan de Universiteit Utrecht. Marlous van Waijenburg deed haar master Comparative History in Utrecht en werkt momenteel aan Northwestern University in Chicago. Voor haar scriptie won ze eerder al de Volkskrant-IISG Scriptieprijs en de scriptieprijs van de faculteit Geesteswetenschappen.


Geert Buelens treedt toe tot Academia Europaea 
Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, is benoemd tot lid van de Academia Europaea, in de Sectie Letterkunde en Theaterwetenschappen. De Academia Europaea is een internationaal, onafhankelijk wetenschapsnetwerk dat functioneert als een wereldwijde Academie. Het doel is om onderwijs en onderzoek te stimuleren. De Academie, opgericht in 1988, telt meer dan 2000 leden uit 35 Europese en 8 niet-Europese landen. Onder de leden bevinden zich vooraanstaande wetenschappers uit zowel alfa-, bèta- als gammawetenschappen. Lid worden kan alleen op uitnodiging, na nominatie door vakgenoten.

Drie studenten toegevoegd aan team voor Nudge Leadership Challenge
Tijdens een Duurzame Ideeën Pitch, van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn drie studenten naar voren geschoven als deelnemers voor de ‘Nudge Leadership Challenge 2013’. Tijdens deze uitdaging gaan 150 high potentials tussen de 20 en 30 jaar onderling de competitie aan op het gebied van duurzaamheid. Winnaars waren John Scholten (master Science & Business Management), Jennifer Parramore (master Diergeneeskunde) en Gerard Reinders (master Economics Public Policy & Management). Reinders was uitgeroepen als overall winnaar. Als voorzitter van de Introductie Commissie Utrecht (ICU) heeft hij al een grote stap gezet in de verduurzaming van de UIT. De studenten voegen zich bij medewerkster Fay van Zeijl die al eerder een plek in het team had verworven.

Europese prijs voor Nelleke de Jong
Junior-docent Sociale Geografie Nelleke de Jong heeft een prijs gekregen van de European Science Foundation voor haar masterthesis Living in Multiple Worlds: Constructing Citizenship in a Cross-Border Context. In deze scriptie analyseert Nelleke hoe mensen, die aan beide zijden van de grens wonen en werken op verschillende manieren omgaan met hun burgerschapsrechten en –plichten, die verbonden zijn met twee landen. Haar scriptie is bekroond met een derde plaats op 30 augustus tijdens de slotconferentie van het onderzoeksprogramma European Comparisons in Regional Cohesion, Dynamics and Expressions.

Forse beurs Sara Galac van American Kennel Club 
Op het terrein van het onderzoek naar bijnierschorstumoren heeft de faculteit Diergeneeskunde een paar opvallende successen geboekt. Dierenarts Sara Galac van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft een beurs ontvangen van 40.000 dollar van de American Kennel Club. Zij krijgt deze beurs, de AKC Canine Health Foundation Grant, voor haar onderzoek naar cortisol-producerende bijnierschorstumoren bij honden. Promovenda Miriam Kool heeft op hetzelfde terrein de award gewonnen van de ESVE (Europese Vereniging voor Veterinary Endocrinologie) gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend tijdens het congres van het Europese College voor Veterinaire Interne Geneeskunde (ECVIM) aan de beste presentatie op het gebied van de endocrinologie, de leer van de hormoonstoornissen. Met haar presentatie liet ze de buitenlandse concurrentie ver achter zich. De ESVE-award stelt Miriam in staat om haar onderzoek volgend jaar te presenteren tijdens het congres van de ACVIM, de Amerikaanse evenknie van de ECVIM.

Subsidie voor kankeronderzoek Tervuerense herders
Dierenartsen Paul Mandigers, Hille Fieten en Erik Teske van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren ontvingen van het Nederlands KankerFonds voor Dieren een subsidie ter grote van 18.600 euro. Met dit geldbedrag kan de derde fase van het maagtumorenonderzoek van Paul Mandigers worden gefinancierd. Ongeveer 1 tot 2 procent van de Tervuerense herders en Groenendaelers, vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar, ontwikkelen een zogenaamd adenocarcinoom in de maag. De afgelopen jaren heeft Mandigers ruim 70 lijders geïdentificeerd en meer dan 150 controledieren onderzocht. Het plan is om binnenkort te starten met genetisch-moleculair onderzoek. Op Werelddierendag 2013 (4 oktober aanstaande) is er een speciale actie om kanker bij gezelschapsdieren in een vroeg stadium te kunnen signaleren.

Hoge onderscheiding farmaceutisch wetenschapper Daan Crommelin
Daan Crommelin, hoogleraar Biofarmacie, heeft tijdens een congres van het International Pharmaceutical Federation (FIP) de Høst Madsen Medal ontvangen, de meest prestigieuze FIP-onderscheiding op het gebied van de farmaceutische wetenschap. Met de toekenning van de onderscheiding eert de FIP professor Crommelin voor zijn indrukwekkende wetenschappelijke prestaties, publicaties en betrokkenheid bij het stimuleren van vernieuwend farmaceutisch wetenschappelijk onderzoek op nationaal en internationaal niveau.

 

 

Advertentie