Studentenhuis Duurstedelaan wint energiebattle

In de rubriek Hiep Hiep Hoera verzamelt DUB berichten van UU'ers die iets hebben gewonnen. Dit keer: een studenthuis wint een prijs omdat ze het meest duurzaam zijn en een promovenda bij Rechten is de meest veelbelovende juriste van Nederland. 

Studentenhuis Duurstedelaan wint energiebattle
Een studentenhuis aan de Duurstedelaan is de winnaar van Manage Your Energy Battle, een strijd om het meest energievriendelijke studentenhuis in Utrecht. Tien studentenhuizen deden mee aan de strijd. Ze moesten zo zuinig mogelijk omgaan met energie. De wedstrijd is georganiseerd door de gemeente, SSH Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

De bewoners van het winnende huis kregen op vrijdag 31 januari een cheque van 500 euro van milieuwethouder Mirjam de Rijk. De bewoners van de Duurstedelaan gebruikten 59 procent minder energie. Op de tweede plaats eindigde een studentenhuis aan het Willem van Noortplein. Zij bespaarden voor 53 procent. De derde plaats ging naar een huis aan de Parkstraat, waar de bewoners 47 procent wisten te besparen.

Manisha Grewal meest fotogeniek bij India Hollandverkiezing
Rechtenstudente Manisha Grewal heeft de finale van de Miss India Hollandverkiezing niet gewonnen. Zij heeft echter wel twee andere titels in de wacht gesleept.

Grewal werd tweede en daarmee First Runner Up en Miss Photogenic. Zij bleek de miss die het best uit de verf kwam bij de verschillende fotoshoots.

Prijs voor onderzoek naar vredesbeweging
Matthijs van der Beek, alumnus Internationale betrekkingen in historisch perspectief, deed in zijn scriptie onderzoek naar het verschil tussen de Nederlandse en Belgische vredesbeweging in de jaren tachtig. Hiervoor ontving hij van het Belgische Arnsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis de André De Smet-Prijs van beste masterscriptie over de vredesproblematiek.

Van Beek studeerde vorig jaar cum laude af. Hij vergeleek de strategie van het van het Nederlandse Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en het Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens (VAKA) tegen het besluit in 1979 om kruisraketten te plaatsen in West-Europa. Dat protest was nergens heftiger dan in Nederland en België. Opvallend is dat de strategie van het IKV niet wezenlijk verschilde van die van de Belgische VAKA.

De Prijs André De Smet, genoemd naar de vredesactivist André De Smet, is een aanmoedigingspremie voor wetenschappelijk onderzoek naar vredesproblematiek. De scriptie is te lezen via Igitur.

Polak-prijs voor scriptie over intentieboeken
Oud-student Madeleine Kievits heeft op 29 januari de eerste prijs in ontvangst mogen nemen in de Leo Polak-scriptiewedstrijd 2013. Zij kreeg de prijs voor haar scriptie ‘Wat ik nog zeggen wilde..’ die ze schreef tijdens haar masteropleiding Geestelijke verzorging.

Ze analyseerde intentieboeken, boeken die in de stilteruimtes van een verzorgingshuis liggen. Ze keek wat mensen daar opschrijven en hoe ze dat doen. Zo blijkt uit haar onderzoek dat mensen in die boeken vaak een overledene herdenken of hun emoties uiten. Veel van de teksten zijn geschreven als een soort gebed.

Kievits kreeg de prijs omdat ze de meest interessante scriptie schreef op het terrein van persoonlijke zingeving en/of humanisering van de samenleving. De prijs wordt uitgereikt door de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en bedraagt 1250 euro.

UU-promovenda Irina Buga beste ‘Young Professional Law’
De Roemeense Irina Buga, promovenda bij Rechten, is door Memory Magazine verkozen tot Best Young Professional Law 2014. Uit 50 kandidaten koos de jury haar tot meest veelbelovende juriste van Nederland op basis van haar studiesucces, haar carrièrepad, haar succes in de juridische wereld en haar X-factor.

Irina startte in 2008 met haar opleiding aan het University College Utrecht. Daarna koos ze voor een researchmaster Legal Research in Utrecht gevolgd door het Magister Juris Programma in Oxford. Ze rondt dit voorjaar haar proefschrift af en heeft al een contract in de achterzak om na de zomer als jurist te gaan werken bij het gerenommeerde bureau De Brauw Blackstone Westbroek.

Miljoenen subsidie voor darmonderzoek
Saskia van Mil van het UMC Utrecht krijgt 1,5 miljoen euro van de Europese Unie voor een project waarin via onderzoek naar de werking van galzuren gezocht wordt naar een nieuw medicijn tegen chronische darmontsteking IBD.

Van Mil werkt samen met Bas Oldenburg, van de afdeling Gastroenterologie en Hepatolog en met het Franse bedrijf Enterome Bioscience. Via dit onderzoek naar galzuurreceptor FXR hopen de onderzoekers een nieuw, slimmer middel te ontwikkelen dat heel gericht darmontstekingen remt. Het onderzoek is gestart op 1 januari 2014 en op 29 januari vond een kickoff meeting plaats.

Oedzge Atzema en Allard van Mossel winnen docentprijzen Geowetenschappen
Oedzge Atzema is uitgeroepen tot beste docent van de faculteit Geowetenschappen. Volgens de jury geeft Oedzge Atzema colleges op het hoogste niveau en stimuleert hij studenten om zelf nieuwe kennis toe te voegen in plaats van alleen bestaande kennis te verwerven.

“Oedzge Atzema beschikt over een groot improvisatietalent en weet op humorvolle wijze in te spelen op nieuwe situaties. Een student die te laat komt door het openbaar vervoer is bijvoorbeeld aanleiding om direct een betoog te starten over het bereikbaarheidsvraagstuk van de regio Utrecht. Hij heeft daarbij een verhalende en beeldende wijze van vertellen en weet daardoor studenten steeds weer te boeien,” staat in de laudatio. De prijs is een geldbedrag van 1500 euro.

Allard van Mossel van het Copernicus Instituut is uitgeroepen tot docenttalent van de faculteit Geowetenschappen. Hij blinkt uit door een uitmuntende manier van doceren en zijn betrokkenheid bij het onderwijsprogramma. Volgens studenten brengt hij saaie stof tot leven. Tevens zette hij zette zich in om de opleiding te verbeteren.

Uit de voordracht van studievereniging NWSV Helix, die Van Mossel nomineerde, blijkt dat Van Mossel de tijd neemt om zijn studenten heldere en opbouwende feedback te geven. Werkgroepen die minder presteren worden niet afgebrand, maar hij weet deze groepen juist te motiveren om er toch het best mogelijke resultaat uit te halen.

Lintje voor emeritus Hans de Bruijn
De 82-jarige paleontoloog Hans de Bruijn heeft op 13 januari een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg die onderscheiding voor zijn wetenschappelijke activiteiten. De Bruijn is al vanaf 1992 met vervroegd pensioen gegaan. Desondanks werkt hij nog bijna dagelijks aan zijn onderzoek op het gebied van de fossiele zoogdieren, een terrein waarop hij een autoriteit is.

In 2001 werd ter ere van hem de ‘Hans de Bruijn Foundation’ opgericht. Deze stichting financiert een bijzondere leerstoel in de paleontologie, die nu door Jelle Reumer wordt bezet. De Bruijn werd in 2010 benoemd tot Honorary Member van de Amerikaanse Society of Vertebrate Paleontology, de eerste en tot nu toe enige Nederlander die deze eer te beurt viel.

Advertentie