Studentenruiters verdedigen Nederlandse eer

Body: 

Bij de Universiteit Utrecht zijn genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes. DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

Bij de Universiteit Utrecht zijn genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes. DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

WK studentenruiters
De UU-studenten Marieke Schildkamp en Milou Anthonisse van de faculteit Diergeneeskunde mogen in augustus de Nederlandse eer verdedigen tijdens het wereldkampioenschap voor studentenruiters. Zij vormen samen met Saskia Schildkamp en reserveruiter Rosan Regtien het Nederlandse studententeam. Zij zijn voor Nederland in de race tijdens de World University Equestrian Championship in Aken .


Young Professional
Ook oud-studenten doen het goed. Zoals de biologie alumnus Guus Roeselers. Hij dingt mee naar de titel van Young Professional of the Year. De wedstrijd, die voor de vijfde keer wordt georganiseerd door de Intercompany Association (ICA), laat twintig young professionals namens hun bedrijf meedingen naar de begeerde titel. Na zijn studie Biologie aan de Universiteit Utrecht en promotie bij de TU Delft deed Roeselers onderzoek op de Harvard University. Sinds 2010 werkt hij bij TNO als microbioloog. Hier doet hij onder andere onderzoek naar de microbiële ecosystemen in de darmen van mensen en dieren. Roeselers neemt deel aan de wedstrijd als afgevaardigde van TNO. Hij zal worden beoordeeld op verschillende activiteiten welke in het kader staan van het thema ‘Dromen, Durven, Doen’. Op 7 juni wordt de uitslag bekend gemaakt. 

Geneeskunde kennisstrijd
Ze werden net geen eerste, maar kregen wel een verdiende tweede plek. De geneeskundestudenten Daan, Nynke, Irene, Tomas en Stijn streden tijdens de Rosalind Franklin Contest tegen vijf andere Nederlandse geneeskunde faculteiten in de zogenaamde ‘kennisstrijd’. Maastricht was een tikkeltje sterker dan Utrecht; zij gingen er vandoor met de felbegeerde wisselbeker en de eer van hun faculteit. Toch een verdiend applaus voor onze geneeskunde studenten.

Atletiek
Ze hebben de benen uit hun lijf gelopen: Joost de Jong en Stef van der Schaaf. De UU-studenten hebben tijdens het Hemelvaarsweekend drie medailles gewonnen op het Nederlands Studenten Kampioenschap Atletiek. Joost werd eerste op zowel de 400 meter als de 400 meter horden. Stef eindigde vlak achter hem en behaalde de tweede plaats. Voor deze sportieve jongens een hiep hiep … Hoera!

 

ICT in de race
De Universiteit Utrecht is genomineerd voor de Commit Wetenschapsvalorisatie Prijs van de Nationale ICT-Awards 2012. De Universiteit Twente en de Wageningen Universiteit zijn de grote concurrenten van de UU. De prijs wordt uitgereikt aan de persoon of de groep die succesvolle valorisatie en de initiatieven op dit gebied bevorderen of honoreren. De UU is genomineerd met Netherware; een broedplaats voor jonge startende ondernemers. Netherware is opgestart binnen de masteropleiding Business Informatics in 2002. De studenten schrijven in tien weken een bedrijfsplan en een softwareprototype. De ideeën worden vervolgens gepresenteerd aan een jury. Netherware heeft inmiddels gezorgd voor dertig zogenaamde start-ups en creëerde zo’n honderd banen.

Fulbright beurs
Je krijgt hem niet zomaar … zo'n Fulbright beurs. Deze prestigieuze beurs is bedoeld voor talentvolle promovendi die een onderzoeksvoorstel hebben dat per se in Amerika uitgevoerd moet worden. Eén van de gelukkigen dit jaar is Stephan Grimmelikhuijsen. Pas geleden promoveerde hij op ‘Transparency & Trust, an experimental study of online disclosure and trust in government’ en met de Fulbright beurs zal hij tussen half januari en half april 2013 in Newark, Verenigde Staten verblijven. Hij gaat les geven aan de Rutgers-Newark universiteit en onderzoek doen naar transparantie en de overheid in Nederland; in navolging van zijn eerdere onderzoek. De Fulbright beurs, van 1.000 dollar per maand, wordt toegekend op grond van een advies van NWO.

Europese award
Een mooie waardering voor je proefschrift is toch wel het winnen van een Europese Award. Het overkwam  Loes Keijsers. Voor haar proefschrift ‘Does your mother know? Parent-child communication about adolescent daily activities’ ontving zij de EARA Young Scholar Award van de European Association for Research on Adolescence (EARA). De Young Scholar Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een jonge wetenschapper die bijdraagt aan het begrijpen van de adolescentie of de ontwikkeling daarvan. Keijsers krijgt, door het winnen van de award, de mogelijkheid om tijdens de EARA Conferentie haar onderzoek te presenteren.

Daar is hij weer!
Ook in het buitenland blijft hij niet onopgemerkt:  Hans Clevers, aankomend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), krijgt de Amerikaanse William Beaumont prijs in Gastro-enterologie. De American Gastroenterological Association gaf de driejaarlijkse prijs, waar een geldbedrag van 10.000 dollar aan zit verbonden, aan Clevers vanwege de hoge impact die zijn wetenschappelijke publicaties hebben. Daarnaast vindt de jury dat Clevers heeft gezorgd voor een revolutie in de wetenschap op het gebied van onder andere darmkankergenetica. Hiep hiep … Hoera!

NRG Battle World
Esther Eggink, studente Energy Science, gaat mee naar de NRG Battle World Edition. De wedstrijd, in Kuala Lumpur, daagt talenten uit om de meest innovatieve oplossing te bedenken op het gebied van energie. Esther zal in een vijfkoppig team vier dagen lang strijden om het beste idee op tafel te leggen. Voor haar is er de gelegenheid om flink te netwerken en ervaringen op te doen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail