UB-medewerker wint prijs met evolutiekunst

Een prijs voor evolutiekunst, de docent van het jaar bij geneeskunde en de 125ste verjaardag van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Er is weer genoeg reden om te juichen aan de Universiteit Utrecht.

Home is where the heart beat
Masterstudent Sonja Koehler schreef het essay Home is where the heart beat waarmee ze de universitaire schrijfwedstrijd Vis in het water won. Utrechtse studenten kregen de vraag voorgelegd wanneer ze zich thuis voelen bij een universiteit en in hoeverre hun afkomst daarbij een rol speelt.

Sonja Koehler merkt dat je als Duitse in Nederland toch iemand anders bent, een indringer zelfs. In Utrecht voelt ze zich prettig op de universiteit, maar je echt thuis voelen betekent volgens haar meer dan dat. De universiteit moet de buitenlandse studenten serieus nemen als mensen, en niet als indringers die je binnenhaalt voor het geld. Sonja ontving een prijs van 500 euro voor haar essay.

Taalprijs voor werkstuk over Kader Abdolah
Willem Bongers-Dek heeft de Taalunie scriptieprijs voor de neerlandistiek gewonnen. Bongers-Dek beschrijft in zijn werkstuk hoe Kader Abdolah zich in verschillende identiteiten aan zijn publiek manifesteert en hoe zijn lezers, zijn publiek en collega-schrijvers daarop reageren. De jury roemt de winnaar om zijn scherpe focus en de prettige schrijfstijl. Behalve de eer, krijgt Bongers-Dek een prijs van 1500 euro.

Nationale poëzieprijs
Die 500 euro is niets in vergelijk met de prijs die Onno Kosters, universitair docent Engels, in de wacht sleepte met zijn gedicht Doe-het-zelf. Hij won hiermee de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd van 10.000 euro die hij op woensdag 6 februari in ontvangst mocht nemen van juryvoorzitter en aftredend Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. DUB sprak met hem.

Beste erfgoedscriptie over fort in Mozambique
Nog meer hiep hiep hoera bij Geesteswetenschappen. Daan Lavies, masterstudent kunstgeschiedenis, ontving de tweejaarlijkse stimuleringsprijs van de Koninklijk Nederlandse Oudheidkundige Bond (KNOB). De KNOB wil excellente studenten in erfgoedstudies ondersteunen. Daan Lavies kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de ontwikkeling van het zestiende-eeuwse Portugese fort São Sebastião in Mozambique. Hij keek met name naar de Nederlandse invloed op de bouw en de vorm van het fort die vrij beperkt was. “Het is een bijzondere studie, omdat Lavies nieuwe informatie naar boven wist te halen en (inter)nationale literatuur op het gebied van vestingbouw aan kon vullen”, aldus juryvoorzitter Marie-Thérèse van Thoor. Lavies krijgt 500 euro en mag een artikel over zijn scriptie publiceren in het KNOB-bulletin.

Maartje Hamers wint Gordon A. McKay Award
De promovenda Maartje Hamers van Aardwetenschappen hield tijdens het jaarlijkse congres van de Meteoritical Society in Australië de beste mondelinge presentatie van haar onderzoek. Hiervoor ontving ze de Gordon A. McKay Award, genoemd naar de beroemde NASA-wetenschapper die was gespecialiseerd in de geochemie van de Maan en Mars. Hamers kreeg een prijs van 1000 dollar.

Bijzonder hoogleraar Jelle Reumer genomineerd
Jelle Reumer is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Reumer is samen met zijn hoofdconservator Kees Moeliker genomineerd voor de Edgar Donckerprijs, een prijs voor personen die zich inzetten voor kindgeneeskunde, natuurbehoud en cultuur. De winnaar van deze prestigieuze prijs krijgt 150.000 euro. Reumer en Moeliker hebben hun nominatie te danken aan hun verdiensten voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Over Reumer schrijven de organisatoren: "Opvallend innovatief en ondernemend is het initiatief van Reumer om in het museum een stadsecologisch-adviesbureau te ontwikkelen, dat geld verdient voor het museum."

Winnende prenten over evolutie
Henri Reiling, medewerker van de UB, heeft met zijn prent Natural selection is looking at you de hoofdprijs gewonnen van de kunstwedstrijd Windows On Evolution georganiseerd door de in Stanford gehuisveste stichting Science Art-Nature. Een andere prent van Reiling is opgenomen in de selectie van 40 werken die vanaf 12 februari ( Darwins verjaardag) te zien zijn op een online tentoonstelling.

Subsidies voor geneeskundig onderzoek
Bij Geneeskunde is de laatste weken weer het nodige geld toegezegd voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgt het UMCU 5,5 miljoen uit een groot project van de Europese Unie en de farmaceutische industrie voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Het idee is om met het geld een netwerk te starten waardoor antibiotica sneller getest kunnen worden.

De Hartstichting komt met een bedrag van 2 miljoen euro voor onderzoek naar het voorspellen van plotse hartdood en voor de ontwikkeling van een nieuw type hartklep. Tenslotte kregen drie UMCU-onderzoekers gezamenlijk een bedrag van 1,6 miljoen euro van de stichting Pink Ribbon om kanker te bestrijden. Paul van Diest gaat het geld gebruiken om borstkanker vroeg op te sporen, Desirée van den Bongard onderzoekt de werking van een eenmalige hoge dosis bestraling en Carla van Gils zoekt naar een verband tussen borstdichtheid en kans op borstkanker.  

Kinderziekenhuis bestaat 125 jaar
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. Er staan tal van activiteiten op het programma waarbij vooral de kinderen mogen meedelen in de feestvreugde. Daarnaast wil het WKZ een cadeau en roept mensen op dit speciale verjaarsgeschenk mogelijk te maken. Het gaat om een kindvriendelijke intensive care. Iedereen kan bijdragen of een activiteit organiseren dat geld oplevert voor dit cadeau. Op dit moment staat de teller op 37.134 euro. Het streefbedrag ligt rond de miljoen euro.

Joost Frenkel en Margreet Ausems in lijstje topartsen
Kinderarts Joost Frenkel en klinisch geneticus Margreet Ausems zijn beide in de top 3 binnen hun specialisme geëindigd in de lijst Mednet Topartsen van 2012. Frenkel is tweede geworden, Ausems eindigde op de derde plaats binnen haar specialisme.

Docent en medewerker van het jaar bij Geneeskunde
Biomedische wetenschappen is de grote winnaar bij de verkiezing van de docent en medewerker van het jaar bij de faculteit Geneeskunde. Docent van het jaar is Geert Ramakers, docent bij de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen en coördinator van het masterprogramma Neuroscience and Cognition. Volgens studievereniging Mebiose is Geert Ramakers een bijzondere docent die studenten weet te enthousiasmeren voor zijn vak. Ook de medewerker van het jaar is voorgedragen door studievereniging Mebiose. Het gaat om Maureen Kleijwegt, junior communicatieadviseur van de directie Onderwijs en Opleidingen die zich inzet bij de voorlichting van de opleiding Biomedische Wetenschappen.

Derde plaats bij wedstrijd schaakproblemen
Guus Rol, applicatiebeheerder van het UMC Utrecht, is derde geworden bij een internationaal schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Niet bij het gewone schaken, maar bij het onderdeel schaakproblemen, waarbij de deelnemers in drie uur tijd zoveel mogelijk schaakpuzzels moeten oplossen. Het is Rols beste prestatie ooit, maar hij is ook bescheiden over zijn prestatie over zijn prestatie. "Deze discipline staat in de schaduw van het gewone schaaktoernooi." 

Advertentie