Visser-Neerlandiaprijs voor ensemble Camerata Trajectina

Body: 

Het Utrechtse muziekgezelschap Camerata Trajectina krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur.

Het Utrechtse muziekgezelschap Camerata Trajectina krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur.

Het ensemble Camerata Trajectina werd 40 jaar geleden opgericht door Utrechtse twee studenten muziekwetenschap: Jan Nuchelmans, bekend van het festival oude muziek en Jos van Veldhoven  die tegenwoordig artistiek leider en dirigent is van de Nederlandse Bachvereniging.

Tegenwoordig staat het ensemble onder leiding van Louis Grijp, onderzoeker van het Meertens Instituut en in Utrecht bijzonder hoogleraar Nederlandse liedcultuur in heden en verleden.

Camerata Trajectina krijgt de prijs omdat het er volgens de jury gedurende veertig jaar in slaagt een repertoire van onbekende muziek en liederen uit de periode 1550-1700 bekend te maken. Dankzij onderzoek en uitvoering heeft Camerata Trajectina onze kennis van de Nederlandse muziek uit de middeleeuwen, de Renaissance en Vroeg-Barok aanzienlijk verruimd en de mythe weerlegd dat de Nederlandse cultuur een anti-muzikale of muziekarme cultuur zou zijn geweest. Het ensemble zorgt ervoor dat deze muziek uit Nederland en Vlaanderen als muzikaal erfgoed behouden blijft en niet wordt vergeten.

Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Die wordt uitgereikt op 30 november in de Geertekerk tijdens de viering van het veertigjarig jubileum Bij die gelegenheid verschijnt ook een biografie van het ensemble: Van Peeckelharing tot Pierlala, geschreven door Jolande van der Klis.

Facebook Twitter Whatsapp Mail