En ja hoor, eindelijk leven in De Uithof

De Uithof is jarig. Billboards in de stad lieten dat weten. Met een uitnodiging om zondag 17 april tijdens de culturele zondag het feestje mee te vieren. Met onder meer een optreden van het studentenorkest, proefjes van het jeugdlab, optredens in studentenkamers, flitsende presentaties van wetenschappers en rondleidingen in de natuur en de gebouwen.

In de ochtend lijkt het nog een gewone zondagochtend te worden. Dat betekent in De Uithof dat je een kanonskogel kunt afschieten. Hoge gebouwen in een haast uitgestorven omgeving. Alleen bij de botanische tuin, sportcentrum Olympus en het Universitaire Medisch Centrum is activiteit.

Maar rond het middaguur is het deze zondag anders. Fietsers zetten koers op de Weg naar de wetenschap. Vlaggetjes nabij de bibliotheek verraden een verjaarsfeestje. Enkele kraampjes op het pleintje zijn het middelpunt van reisbureau De Uithof. “Neem de fiets en ga mee naar landgoed Oostbroek.”

Deze middag zijn alle Utrechters uitgenodigd om kennis te nemen van alles wat De Uithof biedt en zou kunnen bieden. “We willen laten zien dat De Uithof meer is dan een kenniscentrum”, zegt Brunhilde Wijlaarsdie, vanuit de universiteit de producent van deze culturele zondag. “We hebben alle organisaties in en om De Uithof gevraagd of ze een programma-onderdeel wilden organiseren. Een gevarieerd programma, met cultuur, sport en veel activiteiten voor kinderen. Om te laten zien dat De Uithof ook levendig is.”

Utrechtsch Studenten Concert

Een van de hoogtepunten is al direct gepland aan het begin van het programma. De kantine van Educatorium is voor de gelegenheid omgebouwd tot concertzaal voor een optreden van het Utrechtsch Studenten Concert. Het 85 koppig orkest speelt de Vijfde Symfonie van Jean Sibelius. Een bijzondere symfonie omdat de componist het maakte voor zijn 50ste verjaardag. De dirigent deze zondag is Jussi Jaatinen, die eerder het Rotterdam Philharmonisch Orkest dirigeerde. Na afloop mochten de bezoekers een stukje van de speciale Uithof-verjaarstaart proeven.

Jeugdlab

“Je gelooft je ogen niet.” De fantastische Science Show van het jeugdlab van het Universiteitsmuseum laat de kinderen een paar staaltjes magie zien. Maar dan in de vorm van wetenschappelijke proefjes. “Is de cola light lichterdan de gewone cola?” is een vraag aan het jonge publiek. Met barretje op, barretje af geven de kinderen aan wat ze denken. En inderdaad blijkt de cola light langzamer tot de bodem van een groot aquarium te zakken. Al heeft dat dan weer niets met het gewicht te maken.

Nog leuker is het om die proefjes zelf bij de kraampjes kan doen. Zoals die van de magische smurrie. Men neme wat maïzena en water, voegt er een kleurtje aan toe en je kunt experimenteren. Eerst maar een rustig roeren en er is niets aan de hand. Maar wanneer je hard met een vuist op de smurrie slaat , is het opeens een keiharde massa. “Ik vind het super om dit met de kinderen te doen”, zegt Parisa, studente neuropsychologie en al drie jaar actief bij het jeugdlab van het universiteitsmuseum.

Op de zeepkist

Een dag op De Uithof kan natuurlijk niet zonder echte wetenschappers. Zoals Jacqueline Cramer, de grote trekker van het Utrechtse duurzaamheidsonderzoek of René Kahn, de psychiater die aangeeft wat de wetenschap kan doen wanneer de hersenen ziek zijn. Maar ook een negental jonge wetenschappers gaan op de fictieve zeepkist staan om in het kort hun onderzoek uit te leggen aan het grote publiek. Zij volgen een cursus wetenschapscommunicatie en deze zeepkist maakte onderdeel uit van het programma. Zoals Mattijs Elschot die vertelde over het in Utrecht ontwikkelde onderzoek waarbij radioactieve holmium bolletjes in een lever met een tumor worden gebracht. Gewone straling is niet mogelijk en de verwachting is dat op deze manier het leven voor deze patiënten met zeker enkele maanden verlengd kan worden. Op dit moment zijn er nog geen resultaten bekend. Elschot: “Het is goed wanneer je leert je onderzoek aan een breed publiek leert uitleggen. Ik kreeg bijvoorbeeld een vraag over de radioactiviteit van de bolletjes. Mensen hebben toch een ander idee van radioactiviteit dan wij in de medische wetenschap. Dan weet je dat je dat goed moet uitleggen.”

Casa Confetti

De Uithof is meer dan alleen studeren of werken. Voor een flink aantal studenten is het gewoon hun thuis. En zij hebben op deze culturele zondag een open huis. In hun huiskamer treden muziekgroepen op. Een beetje gluren bij de buren dus. Op de zesde verdieping is dat de groep Dirty Tuesday op, de kersverse winnaars van de Hogeschool Utrecht Popprijs. “Meestal doen we het elektrisch, nu voor de gelegenheid akoestisch”, zegt leadzanger Michael. Met vier man in een volgepropte huiskamer, met af en toe een slokje koffie, brengt de band enkele van hun Nirvana-achtige nummers.

 

Lopende tentoonstelling

Aandacht voor de jarige zelf is er ook. Vereniging Oud-Utrecht nodigde tal van architecten uit om nog eens te spreken over die vreemde mix van gebouwen. En het Utrechts Archief heeft een reeks van T-shirts gemaakt met historische afbeeldingen van De Uithof. Die mogen de bezoekers gratis meenemen, mits je hem ter plekke aan doen. Zo krijg je een lopende tentoonstelling. Plus een klein cadeautje van de jarige.

Ries Agterberg

Advertentie